Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Single Post

Šta obići u Portugalu? Detaljan vodič kroz najlepša mesta Portugala

Fado, vino, Lisabon, i Atlantik – samo su neke od asocijacija na autentični Portugal. A ovo su i glavni razlozi zašto se više od 17 miliona turista svake godine odluči da obiđe ovu zemlju na krajnjem rubu Evrope. Ako planirate svoje putovanje u Portugal, i pitate se šta obići u Portugalu, evo i detaljnog vodiča kroz najlepša mesta ove nesvakidašnje zemlje.

Portugal – najlepša mesta za obilazak

Posmatrajući mapu sveta, mnogi dolaze do zaključka kako je Portugal jedna od najmanjih zemallja Evrope. Ipak, to nije slučaj. Po površini, Portugal je tek nešto manji od Mađarske, a zahvaljujući svojoj poziciji krije niz slikovitih, autentičnih mesta koje milione putnika ostavlja bez daha. 

Uske uzane uličice, pogled na Atlantik, nostalgični zvuci fada, uz slatkasti ukus vina, samo su neki od doživljaja kolje Portugal nudi. Sve to i još mnogo toga možete otkriti u nekim od najatraktivinijh turističkih destinacija Portugala, o kojima vam pišemo u nastavku. 🙂

Lisabon – najlepši i najveći grad Portugala

Lisabon je glavni grad Portugala, i jedan od najstarijih gradova u zapadnoj Evropi koji najbolje čuva sećanje na slavno doba ove nekadašnje pomorske sile. Lisabon je bio početna tačka nekih od najvećih pomorskih ekspedicija, a danas važi za grad kosmopolitskog duha i jedan od omiljenih destinacija evropskih turista.

Iako neveliki, Lisabon u turističkom smislu ima mnogo toga da ponudi. Neke od znamenitosti Lisabona koje ne biste trebali da propustite kada obilazite ovaj grad svakako jesu: Belem kula, Spomenik otkrićima, Rua Augustu, Pink ulicu, ali i živopisne četvrti Baiša i Alfama. Takođe, kada ste u Lisabonu, nemojte propustiti vožnju čuvenim žutim tramvajem i linijom 28 jer će ovo biti još jedan sjajan način da otkrijete grad iz druge perspektive.

Naravno, pored mnogih znamenitosti, boravak u Lisabonu podrazumeva i pregršt doživljaja. Ispijanje slatkog vina u nekom od najboljih rooftop restorana u Lisabonu, uživanje u zvucima nostalgičnog fada, druženje sa gostoljubivim i prijatejski nastorjenim domaćnima samo su neke od uspomene koje ćete poneti sa ovog putovanja, a to je upravo i najlepši deo priče o Lisabonu.

Kada ste u Lisabonu, ne propustite vožnju čuvenom tramvajskom linijom 28. Ova linija prolazi pored svih bitnih znamenitosti grada, pa eto dobre prilike za malo drugačiju gradsku perspektivu.

Sintra – najlepša pesma Portugalskih kraljeva

Sintra ili čarobni grad Portugala, kako je mnogi nazivaju, predstavlja jedno od nejlepših mesta koje definitivno vredi posetiti kada ste u Portugalu. Osim bajkovitih palata i izvanrednog okruženja, Sintra ima da ponudi neke od najzagonetnijih arhitektonskih priča sveta. 

Zato, kada ste u Sintri, ne propustite da obiđete palatu da Pena, Nacionalnu palatu, ali i palatu Quinta da Regaleira – dvorac multimilionera koji i danas intrigira mnoge posetioce. Mnoge znamenitosti Sintre upisane su na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine, što svedoči o njihovom značaju i vrednosti koju imaju za čitavo kulturno-istorijsko nasleđe Portugala. 

Kaškaiš – najluksuznije letovalište Atlantske obale

Nekada ribarsko selo, a potom omiljeno odmaralište aristokrata, Kaškaiš pleni tradicijom luksuza. Nakon odluke kralja Lusa Prvog da svoju letnju rezidenciju smesti u Kaškaišu, započinje i vrtoglavi uspon ovog malog mesta.

Kaškaiš se nalazi na samo 32 km od Lisabona. Blizina glavnom gradu, lepe peščane plaže, idealni uslovi za surfovanje i mnoštvo luksuznih hotela presudili da ovo postane jedno od najpopularnijih letovališta Evrope.

Kaškaiš predstavlja najluksuznije letovalište u blizini Lisabona, i raj za surfere.

Cabo da Roca – dobrodošli na krajnju granicu Evrope!

Cabo da Roca predstavlja najzapadniju tačku Portugala, Iberijskog poluostrva, i evropskog kontinenta. Ovaj rt i vidikovac mnogi putnici svrstavaju u jedan od najjačih utisaka nakon obilaska Portugala, jer se sa ove tačke pruža jedan od najlepših pogleda na nesagledivi Atlantik koji Portugal spaja sa drugim kontinentom.

Cabo da Roca predstavlja najzapadniju tačku Evrope i Iberijskog poluostrva.

Eštoril – mondensko letovalište i špijunske priče

Eštoril je još jedno letovalište smešteno nadomak Lisabona (udaljeno svega 25km od glavnog grada), a na obalama Atlantika. Osim što je prepoznatljiv po jednoj od najlepših plaža na Atlatniku, Eštoril je i poznat po dešavanjima koja su se ovde odigravala tokom Drugog svetskog rata, kada je ovo malo mesto postalo poprište špijunskih previranja. 

Eštoril – grad koji je imao uši, tokom Drugog svetskog rata predstavljao je dom za evropsku elitu i glavnu tačku prelaska ka Američkom kontinentu. U to doba ovde su boravili neki od najpoznatijih kraljevskih porodica, umetnika, pisica i špijuna, a slučaj je tako hteo da u ovom malom mestu istovremeno borave Jan Fleming i Dušan Popov. Pisac koji je tražio inspiraciju za svoju sledeću priču, i interesantni Dušan Popov – špijun koji je plenio svojom pojavom. I upravo je tako nastala i čuvena priča o tajnom agentu 007 iliti Džejms Bondu.

U doba Drugog svetskog rata, hotel Palacio bio je jedan od najpopularnijih hotela u Estorilu. Ovde je, između ostalih, boravio i Dušan Popov.

Velika Portugalska tura – otkrijte najlepša mesta Portugala u jednoj nedelji putovanja!

Iako neveliki, zahvaljujući svojoj bogatoj istorij i specifičnom duhu, Portugal ima da ponudi mnogo toga kada je reč o putovanjima. Najpopularnija turistička destinacija i jedno od najlepših mesta u Portugalu svakako jeste njegova prestonica, Lisabon. 

Pored Lisabona, tu su i još mnoga mesta duž obale Atlantika, pa je najbolji način da posetite sve ove atraktivne destinacije polazak na Veliku Portugalsku turu u okviru koje se obilaze sva manja i veća mesta značajna za razvoj Portugala i njegov specifičan duh. Velika Portugalska tura traje osam dana, a kako bismo što bolje upoznali sve čari ove zemlje, provešćemo 4 noćenja u Lisabonu, 1 noćenje u Koimbri, i 2 noćenja u Portu.

U srcu Portugala – žile kucavice portugalske istorije

Portugalska istorija puna je previranja. U svetu, Portugal je najpoznatiji po svojoj moćnoj pomorskoj floti koja je otkrila novi svet. U svoja istraživanja sveta upravo su iz Portugala krenuli Vasko da Gama (otkrio put do Indije), Bartolomeo Dijaz (otkrio Rt Dobre nade), i Pedro Alvarez Kabral (doplovio do obale Brazila). 

Ipak, pre nego je postao pomorska i kolonijalna sila, Portugal je dobio bitku protiv Mavara, čime se finalno usmerio ka Evropi. Raskoš srednjeg veka nije zaobišla Portugal, jer su portugalski kraljevi neštedimice gradili palate, crkve, univerzitete i samostane ne bi li parirali ostalim evropskim silama. 

Koimbra – drugi najstariji univerzitetski centar u Evropi i mesto gde možete čuti najbolji fado u Portugalu

Univerzitet u Koimbri osnovan je 1290. godine, što ga čini drugim najstarijim univerzitetskim centrom u Evropi. Zahvaljujući ovom univerzitetu koji je privlačio mnoge učene ljude srednjeg veka, Koimbra je stekla izuzetno važan status u Evropskom kontekstu. Univerzitet u Koimbri i danas je aktivan, te predstavlja dom za više od 25.000 studenata. 

Osim po svom čuvenom univerzitetu, Koimbra je poznata i po čuvenoj bibiloteci Žoanini koju mnogi smatraju jednom od najlepših biblioteka sveta. Poznavaoci književnosti kažu da je upravo ova biblioteka bila glavna inspiracija za nastanak sage o najpoznatijem čarobnjaku sveta, Hariju Poteru. 

Koimbrom vlada mladalački duh, kao i notama fada koji ovde dobija prizvuk spontanosti i revoluconarnog duha. Za Koimbru se često kaže da zauzima posebno mesto u srcu svakog Portugalca, pa je stoga i mnogi nazivaju Portugalskom prestonicom ljubavi. A da li je Koimbra zaista tako posebna, otkrićemo na našem putovanju kroz Portugal i njegove lepe predele.

Koimbra je poznata i kao prva portugalska prestonica, i to u periodu od 1139-1256. godine.

Tomar – Portugalsko sedište Reda viteza templara

Smešten izmedju Lisabona i Koimbre, mali Tomar bio je izuzetno zančajan za Portugalski srednji vek. Osim što se u Tomaru nalazilo sedište Reda viteza templara u kasnom 12. veku, ovde se nalazi i čuveni Hristov samostan – retki primer renesansne arhitekture u Portugalu. 

Tomar svoj najveći procvat doživljava u 15. veku, zahvaljujući kralju Henriju Navigatoru koji je u tom trentuku proglašen za Velikog Majstora Hristovog reda, i koji je potom inicirao ekspanziju portugalskih morskih istraživanja i zauvek izmenio tok istorije ove zemlje.

Hristov samostan izgrađen je u 12. veku, a kasnije postaje središte portugalskih templara.

Porto – najlepši morski grad Portugala

Smešten na severu zemlje, na obalama reke Duro, Porto je drugi po veličini, a najpoznatiji portugalski grad na moru. Nekada ključno trgovačko središte zemlje, Porto je danas jedan od najvećih turističkih centara Portugala

Šta videti u Portu?

Najbolja početna tačka za otkrivanje Porta jeste njegovo staro jezgro grada i šetaište Ribeira. Kuće ukrašene ažulezosima, isprepletene uske uličice, mnoštvo malih restorana gde možete napraviti pauzu od razgledanja i uživati u vinu i ukusnoj hrani samo su neki od detalja koji će vam otkriti pravi duh Porta. 

Knjižara Lelo još jedna je nezaobilazna turistička atrakcija Porta koju bi svakako trebalo obići, jer važi za jednu od najlepših knjižara sveta. Prepune police knjiga, prepoznatljivo kružno stepenište, i jedinstvena atmosfera, pričiniće svim bibliofiima pravu radost. Pored toga, veruje se i da je upravo ova knjižara bila jedno od mesta koje je spisateljici sage o Hariju Poteru poslužilo da stvori očaravajući enterijer Hogvortske biblioteke. 

A za ljubitelje vina, tu je i Vila Nova Gaia, deo Porta u kojem se nalaze neki od najboljih vinskih podruma u gradu. Zato, kada ste u Portu, izdvojite jedno veče za šetnju ovim delom grada i kušanje vina, i uživajte u jednom od najlepših panorama na čitav grad.

Obiđite najlepša mesta Portugala sa nama! 🙂

Ukoliko je Portugal već duže vreme na vašoj listi za putovanja, onda je ovo sjajna prilika da vam se ova želja i ostvari! 🙂 Kontaktirajte nas i pridružite nam se na Velikoj turi kroz Portugal, koja predstavlja najsadržajnije putovanje kroz ovu prelepu zemlju.

You don't have permission to register