Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j
Single Post
Top 10 znamenitosti Ohrid

Top 10 znamenitosti u Ohridu

Top 10 znamenitosti Ohrid

Ohrid sa svojim starim gradom i jednim od najvećih jezera u Evropi, gostoljubivim domaćinima  i neodoljivim šmekom jedinstvenog načina života krije pregršt zanimljivih tački koje svedoče o bogatoj istoriji ovog malog grada. Nazivan je i Jerusalimom Balkana zbog 365 crkava u gradu – jedna za svaki dan, centrom slovenske pismenosti i duhovnosti jer je upravo ovde delovanje učenika Ćirila i Metodija bilo najjače. Ohrid se na UNESCO-voj listi kulturne baštine nalazi još od 1980. godine čuvajući možda najbrojnije tragove o razvoju kulture Slovena na čitavom Balkanu.

Pogledajte priču o čudesnoj prirodi Ohridskog jezera.
Govoriti o znamenitostima Ohrida zapravo je uvod u jednu zanimljivu priču! Zamislite doba puno previranja… Samuilovo carstvo nastaje. Kliment i Naum, učenici najvećih slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, nastavljaju stopama svojih učitelja i stvaraju prvi centar pismenosti i kulture… A u ovo doba osnivaju se i Ohridska i Prespanska patrijaršija. Krenimo zato u našu šetnju vremenom…

1 Samuilova tvrdjava 

Čitav pojas starog grada okružen je zidinama Samuilove tvrđave, utvrdom i sedištem bugarskog cara Samuila. Nakon uspešnog ustanka Slovena protiv Vizantije i stvaranja Slovenskog Saumuilovog carstva, Car Samuilo svoju prestonicu iz Prespe preselio je u Ohrid. Tako, Ohrid, u to doba postaje jedna od najbitnijih tački na Balkanu. Samuil je odlučio da svoju tvrđavu podigne upravo ovde, na strateški dobro odabranoj lokaciji odakle se pruža pogled na jezero i čitav grad. Tvrđava je sagrađena u 10. veku i opasuju je zidine u dužini od 3 km i širini od 15 m. Danas je ostalo originalnih 18 kula i 4 kapije, tvrđava je otvorena za posetioce.

top 10 znamenitosti ohrid, ohrid samuilova tvrdjava

Ohrid, zidine Samuilove tvrđave i stari grad. Top 10 znamenitosti Ohrid

2 Antički teatar

Antički teatar u Ohridu nalazi se u blizini Gornje kapije i ulaza u Samuilovu tvrđavu. Izgradnja teatra vezana je za kraj 3. i početak 2.veka p.n.e. Ovo  pozorišta moglo je da primi do 5.000 gledalaca. Bogati ukrasi sa prikazima bogova, među kojima je i pirkaz Dionisa u pratnji Muza, danas se nalaze u Istorijskom muzeju u Ohridu.

U doba Rimljana na ovom mestu su se odigravale i gladijatorske borbe. Veruje se i da je ovo bilo mesto pogubljenja mnogih hriščana tokom rimskih progona.

Osim toga, istoričari pretpostavljaju da je u samom gradu bilo još mnogo paganskih spomenika, ali da ih je lokalno stanovništvo uništilo nakon dolaska prvog hrišćanskog misionara Svetog Erazma Antiohijskog u 4. veku, koji je u tom momentu preobratio 25.000 ljudi u hrišćanstvo. Danas se antički teatar koristi za potrebe kulturnih manifestacija, te je ovo mesto na kojem su nastupali neki od najvećih umetnika današnjce.

top 10 znamenitosti ohrid, ohrid anticki teatar

 

3 Crkva Svetog Jovana Bogoslova Kaneo 

Crkva Svetog Jovana Bogoslova možda je i najveći simbol Ohrida. Ova mala crkva izgrađena na steni u malom ribarskom selu Kaneo, nadomak Ohrida, podignuta je krajem 13. veka. Umešno spojeni vizantijski i jermenski arhitektonski stilovi sa bogatom spoljnom dekoracijom pravi su primer uspešno izvedene zamisli graditelja. Fantastičan živopis koji su nesumnjivo radili najbolji zografi onoga vremena po ugledu na Renesansni stil Paleologa nastalog u Ohridu, i danas zaokuplja poglede posmatrača.

top 10 znamenitosti ohrid

4 Manastir Svetog Pantejlemona

Manastir Svetog Pantelejmona ili crkva Svetog Klimenta nalazi se na Plaošniku, uzvišenju odakle se pruža još jedan neverovatan pogled na Ohridsko jezero. Ovaj manastir jedan je od najstarijih spomenika slovenske kulture u svetu i najstariji spomenik kulture ove vrste u Ohridu.

Prvi Slovenski univerzitet

Veruje se da je manastir podigao Sveti Kliment, na temeljima starog hrama, i da je ovu crkvu namenio opismenjavanju svojih učenika. Na ovom mestu, dakle, Sveti Kliment svoje učenike podučava ćirilici, te, u tom smislu, možemo govoriti i o prvom obrazovnom centru i univerzitetu Slovena.

U neposrednoj blizini, na Plaošniku, pronađena je još jedna izuzetna rano-hrišćanska bazilika iz kasnog 4. veka, koja je po svojoj veličini odgovarala onima u Konstantinopolju, Solunu ili Antiohiji. Malo je verovatno, stoga, da je Sveti Kliment, današnji zaštitnik Ohrida, ovo mesto izabrao slučajno.

top 10 znamenitosti ohrid,

 

5 Galerija ikona

Galerija ikona u Ohridu raspolaže kolekcijom od oko 800 vizantijskih ikona nastalih u radionicama u Ohridu i okolini. Zbirka ikona sadrži i mnogobrojne primerke prikupljene iz drugih umetničkih centara, poput, Vizantije,Konstantinopolja i Soluna. Sve ikone nastale su u periodu od 11. do 19. veka i predstavlljaju zbirku neprocenjive vrednosti.

6 Kuća Robevih – Nacionalna radionica za ručnu izradu papira 

Kuća porodice Robev jedan je od najreprezentativnijih primeraka arhitekture starog grada i jedna je od najlepših kuća ovog tipa u Ohridu.

U sklopu Kuće Robevih nalazi se još jedna od poslednjih sedam radionica za ručnu izradu papira u svetu.

Tehnologija izrade papira istovetna je onoj kineskoj iz 2. veka p.n.e. Pored toga imaćete i jedinstvenu priliku da svoje uspomene na Ohrid zabeležite i štampanjem na Gutenbergovoj presi!

top 10 znamenitosti ohrid,

 

7 Crkva Svete Sofije

Crkva Svete Sofije nalazi se u srcu starog grada Ohrida. Izgrađena je u 11. veku i predstavlja jedan od najlepših primera vizantijske arhitekture i freskoslikarstva. U doba cara Samuila crkva Svete Sofije bila je arhiepiskopska crkva, pa ćemo se na ovom mestu još jednom osvrnuti na priču o Samuilovom carstvu i zlatnom dobu Ohrida, ali i priču o ujedinjenom hrišćanstvu.

8 Manastir Sveti Naum

Manastir Svetog Nauma nalazi se na 30 km od Ohrida u prelepom krajoliku okruženim prirodom, iznad kojeg se uzdiže Galičica. Izgrađen u 10. veku, u blizini izvorišta Crnog Drima, ovaj manastir zaista spada u red onih mesta koja će vas ostaviti bez reči i sa puno lepih utisaka. Kompleks manastira Svetog Nauma definitivno predstavlja nezaobilaznu tačku u poseti Ohrida.Top 10 znamenitosti Ohrid

top 10 znamenitosti ohrid, sveti naum ohrid

Najlepši stanovnici Sv. Nauma Top 10 znamenitosti Ohrid

View this post on Instagram

#SaintNaumMonastery #Ohrid

A post shared by Bravo Tours (@bravo.tours) on

9 Muzej na vodi – Zaliv kostiju 

Na putu ka Svetom Naumu, u blizini sela Peštani, nalazi se Muzej na vodi poznat i kao Zaliv kostiju. Ova čudesna rekonstrukcija praistorijskog naselja sa sojenicama, okružena je zidinama nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Pretpostavlja se da je naselje zauzimalo površinu od oko 8.500 m2. Arheološka istraživanja svedoče da je temelj ovog naselja predstavljalo 10.000 drvenih stubova na kome je samo naselje izgrađeno. Ovaj mali praistorijski grad izgrađen iznad vode bio je povezan sa kopnom malim ali jako stabilnim mostovima. Današnja rekonstrukcija predstavlja samo deo površine koje je naselje nekada zauzimalo.

 muzej na vodi

Top 10 znamenitosti Ohrid

10 Ohridski biseri – najbolje čuvana tajna Ohrida

I za sam kraj ostavljamo jednu od najzanimljivijih priča u Ohridu, priču o čuvenom Ohridskom biseru. Ohridski biser ne nastaje iz školjke već pomoću čudesne emulzije čiji je glavni sastojak krljušt ribe plašice koja živi u Ohridskom jezeru. Obavezno svratite do radionice i prodavnice porodica Filevi ili Talevi, koji svoj porodični biznis razvijaju već decenijama i koji već generacijama prenose tajnu o izradi bisera.

Ohrid na najbolji način možete doživeti u novogodišnjim danima – odgovorno tvrdimo da je doček u Ohridu najveseliji doček na Balkanu. 🙂
Ohrid možete obići i u okviru naše Male Vinske ture ili tokom leta, jer kako kažu, kupanje u slatkovodnom Ohridskom jezeru lepše je nego li plivanje u moru. 🙂

Ostavite komentar:

You don't have permission to register