a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Top 10 znamenitosti u Ohridu

Top 10 znamenitosti u Ohridu

Ohrid sa svojim starim gradom i jednim od najvećih jezera u Evropi, gostoljubivim domaćinima  i neodoljivim šmekom jedinstvenog načina života krije pregršt zanimljivih tački koje svedoče o bogatoj istoriji ovog malog grada. Nazivan je i Jerusalimom Balkana zbog 365 crkava u gradu – jedna za svaki dan, centrom slovenske pismenosti i duhovnosti jer je upravo ovde delovanje učenika Ćirila i Metodija bilo najjače i upravo se u Ohridu nalazi najstariji manastir Slovena – manastir Svetog Pantejlemona. Ohrid se na UNESCO-voj listi kulturne baštine nalazi još od 1980. godine čuvajući možda najbrojnije tragove o razvoju kulture Slovena na čitavom Balkanu.

Pogledajte top 10 znamenitosti koje morate videti u Ohridu!
Govoriti o znamenitostima Ohrida zapravo je uvod u jednu zanimljivu priču! Zamislite doba puno previranja: Samuilovo carstvo nastaje, Kliment i Naum, učenici najvećih slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, nastavljaju stopama svojih učitelja stvarajući prvi centar pismenosti i kulture, a u ovo doba osnivaju se i Ohridska i Prespanska patrijaršija. Krenimo zato u našu šetnju vremenom…

1 Samuilova tvrdjava 

Čitav pojas starog grada okružen je, zapravo, zidinama Samuilove tvrđave, utvrdom i sedištem bugarskog cara Samuila koji je svoju prestonicu iz Prespe preselio u Ohrid, nakon uspešnog ustanka Slovena protiv Vizantije i stvaranja Slovenskog Saumuilovog carstva. Ohrid u to doba postaje jedna od najbitnijih tački na Balkanu. Samuil je odlučio da svoju tvrđavu podigne upravo ovde, na strateški dobro odabranoj lokaciji odakle se pruža pogled na jezero i čitav grad. Tvrđava je sagrađena u 10. veku i opasuju je zidine u dužini od 3 km i širini od 15 m. Danas je ostalo  originalnih 18 kula i 4 kapije, tvrđava je otvorena za posetioce.

ohrid samuilova tvrdjava

Ohrid, zidine Samuilove tvrđave i stari grad

 

2 Antički teatar

Antički teatar u Ohridu nalazi se u blizini Gornje kapije i ulaza u Samuilovu tvrđavu. Sagrađen je na kraju 3. i početku 2.veka p.n.e. za potrebe pozorišta i mogao je da primi do 5.000 gledalaca. Bogati ukrasi sa prikazima bogova, među kojima je i pirkaz Dionisa u pratnji Muza danas se nalaze u Istorijskom muzeju u Ohridu. U doba Rimljana ovde su se odigravale i gladijatorske borbe, a veruje se i da je ovo bilo mesto pogubljenja mnogih hriščana tokom rimskih progona. Osim toga, istoričari pretpostavljaju da je u samom gradu bilo još mnogo paganskih spomenika ali da ih je lokalno stanovništvo uništilo nakon dolaska prvog hrišćanskog misionara Svetog Erazma Antiohijskog u 4. veku, koji je u tom momentu preobratio 25.000 ljudi u hrišćanstvo. Danas se antički teatar koristi za potrebe kulturnih manifestacija, te je ovo mesto na kojem su gostovali neki od najvećih umetnika današnjce.

ohrid anticki teatar

 

3 Crkva Svetog Jovana Bogoslova Kaneo 

Crkva Svetog Jovana Bogoslova možda je i najveći simbol Ohrida. Ova mala crkva izgrađena na steni u malom ribarskom selu Kaneo, nadomak Ohrida, podignuta je krajem 13. veka. Umešno spojeni vizantijski i jermenski arhitektonski stilovi sa bogatom spoljnom dekoracijom pravi su primer uspešno izvedene zamisli graditelja. Fantastičan živopis koji su nesumnjivo radili najbolji zografi onoga vremena po ugledu na Renesansni stil Paleologa nastalog u Ohridu, i danas zaokuplja poglede posmatrača.

4 Manastir Svetog Pantejlemona

Manastir Svetog Pantelejmona ili crkva Svetog Klimenta nalazi se na Plaošniku, uzvišenju odakle se pruža još jedan neverovatan pogled na Ohridsko jezero. Ovaj manastir jedan je od najstarijih spomenika slovenske kulture u svetu i najstariji spomenik kulture ove vrste u Ohridu. Veruje se da je manastir podigao Sveti Kliment, na temeljima starog hrama, i da je ovu crkvu namenio opismenjavanju svojih učenika i da ih je na ovom mestu podučavao ćirilici, te, u tom smislu, možemo govoriti i o prvom slovenskom obrazovnom centru i univerzitetu. U neposrednoj blizini, na Plaošniku, pronađena je još jedna izuzetna rano-hrišćanska bazilika iz kasnog 4. veka, koja je po svojoj veličini odgovarala onima u Konstantinopolju, Solunu ili Antiohiji, pa je malo verovatno da je Sveti Kliment, današnji zaštitnik Ohrida, ovo mesto izabrao slučajno.

 

5 Galerija ikona

Galerija ikona u Ohridu raspolaže kolekcijom od oko 800 vizantijskih ikona nastalih u radionicama u Ohridu i okolini i prikupljenih iz drugih umetničkih centara Vizantije,Konstantinopolja i Soluna. Sve ikone nastale su u periodu od 11. do 19. veka i predstavlljaju zbirku neprocenjive vrednosti.

6 Kuća Robevih – Nacionalna radionica za ručnu izradu papira 

Kuća porodice Robev jedan je od najreprezentativnijih primeraka arhitekture starog grada Ohrida i jedna je od najlepših kuća ovog tipa u Ohridu. U sklopu Kuće Robevih nalazi se još jedna od poslednjih sedam radionica za ručnu izradu papira u svetu. Tehnologija izrade papira istovetna je onoj kineskoj iz 2. veka p.n.e. a pored toga imaćete i jedinstvenu priliku da svoje uspomene na Ohrid zabeležite i štampanjem na Gutenbergovoj presi!

 

7 Manastir Sveti Naum

Manastir Svetog Nauma nalazi se na 30 km od Ohrida u prelepom krajoliku okruženim prirodom, iznad kojeg se uzdiže Galičica. Manastir je sagrađen u 10. veku u blizini izvorišta Crnog Drima i zaista spada u red onih mesta koja će vas ostaviti bez reči i puno lepih utisaka. Manastir Svetog Nauma nezaobilazna je tačka u poseti Ohrida.

sveti naum ohrid

 

8 Muzej na vodi – Zaliv kostiju 

Na putu ka Svetom Naumu, u blizini sela Peštani, nalazi se Muzej na vodi poznat i kao Zaliv kostiju. Ova čudesna rekonstrukcija praistorijskog naselja sa sojenicama okružena je zidinama nekadašnjeg rimskog utvrđenja, i pretpostavlja se da je zauzimalo površinu od oko 8.500 m2. Arheološka istraživanja svedoče da je temelj ovog naselja predstavljalo 10.000 drvenih stubova na kome je samo naselje izgrađeno. Ovaj mali praistorijski grad izgrađen iznad vode bio je povezan sa kopnom malim ali jako stabilnim mostovima. Današnja rekonstrukcija predstavlja samo deo površine koje je naselje nekada zauzimalo.

muzej na vodi

 

 

Ostavite komentar:

You don't have permission to register