Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Single Post
uvac, uvac izlet iz niša, uvac izlet iz nisa, uvac avantura, uvac jednodnenvi izlet, prirodne lepote srbija uvac, uvac specijalni rezervat prirode, meandri uvca, uvac jednodnevni izlet, uvac sa nocenjem

Prirodne lepote i izletišta u Srbiji – Uvac

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica, i obuhvata reku Uvac – glavnu pritoku Lima, kao i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Ova tri veštačka jezera nastala su kao posledica izgradnje brana neophodnih za funkcionisanje hidroelektrana Uvac i Kokin brod.
Status „specijalnog prirodnog rezervata“ teritorija oko reke Uvac dobila je 1971. godine,  zahvaljujući jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde mogu sresti.

U kraljevstvu beloglavog supa

Najznačajnija zaštićena vrsta Uvca, jeste beloglavi sup, jedna od 140 vrsta ptica koji je svoje stanište pronašla upravo ovde. Pošto svoja gnezda vole da osnivaju na strmim i visokim liticama, u blizini vode, jasno je zašto je Uvac savršena lokacija za njihov dom.
Od opasnosti da nestanu do najveće kolonije u Srbiji i Balkanu
Nakon Drugog svetskog rata ova retka vrsta bila je pred izumiranjem. Zahvaljujući velikom zalaganju meštana i orintologa, organizaciji hranilišta i zaštitom ovog područja, opstanak beloglavih supova je ipak obezbeđen. Danas se na teritoriji SRP Uvac nalazi najveća kolonija beloglavih supova u Srbiji i jedna od najvećih kolonija na Balkanu. Uvac predstavlja stanište za oko 500 jedinki beloglavog supa.
Čistači prirode 
Iako naziv njihove vrste u samom startu ne budi pozitivne konotacije, beloglavi supovi su zapravo vrlo miroljubive ptice koje ne napadaju ništa što je živo. Ulogu koju im je priroda dodelila jeste od izvanrednog značaja, jer beloglavi supovi čiste prirodu i omogućavaju nesmetani tok kruga prirode.
Da li ste znali? Raspon krila beloglavog supa je od 230 – 280 cm!
Погледајте ову објаву у апликацији Instagra

Meandri Uvca i Ledena pećina

Naročitu draž rezervatu daje i najveći kompleks pećina na tlu Srbije. Pećinski sistem u dolini Uvca dugačak je 6.150 m i zajedno sa meandrima doprinosi Uvcu čineći ga jednim od najlepših krajeva u zemlji. Pećinski sistem odlikuje se kanalima u nekoliko nivoa, pećinskim ukrasima i dvoranama. Najpoznatije su UšačkaTubića pećina i Ledena pećina u zaseoku Ušak. Ukrasi u Ledenoj pećini su u obliku draperija i saliva i dostižu dužinu do deset metara.

Upoznajte prirodne lepote Srbije i Uvca na našiim turama: Eko-avantura na Pešteru i Uvcu, Uvac – jednodnevni izlet ili Uvac, Sjenica i Novi Pazar.

uvac izlet iz nisa, uvac izlet iz niša, uvac avantura iz niša, kanjon uvca

Vidikovac Molitva

Do najslikovitijeg mesta koje je proslavilo meandre Uvca, dolazimo srednje-teškom stazom, koju mogu savladati i potpuni početnici. Dužina ove staze je oko 8 km. Okvirno vreme za savladavanje staze je oko 3h.
uvac izlet iz nisa, uvac izlet iz niša, uvac avantura iz niša, kanjon uvca
Pogled sa vidikovca Molitva, jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji!

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Mi smo u subotu imali ovakav pogled i potpuno se oduševili! 🙂 Isti takav možete imati i vi 𝟭𝟮.𝟬𝟵.𝟮𝟬𝟮𝟬, a potom 2021. godine. 🙂 ❓𝗞𝗮𝗸𝗼 𝗱𝗮 𝗿𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗶𝘀̌𝗲𝘀̌ 𝘀𝘃𝗼𝗷𝗲 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗼 𝗼𝗱𝗺𝗮𝗵? Javi nam se u DM ili popuni prijavu na našem sajtu. 𝗞𝗼𝗻𝘁𝗮𝗸𝘁: 📞016/244-222 ℹ️ bravorezervacije@gmail.com 🎥 @vladica.89 . . #kanjonuvca #meandriuvca #jednodnevniizletdouvca #izleznauvac #uvacizlet #izletiiznisa #izletiizleskovca #uvacizleskovca #uvaciznisa #uvacsrpskikolorado #specijalnirezervatprirodeuvac #obidjisrbiju #proputujsrbijom #vidisrbiju #srbijakojuvolimo #nasalepasrbija

Објава коју дели Bravo Tours (@bravo.tours) дана


prirodne lepote srbija uvac, uvac specijalni rezervat prirode, meandri uvca, uvac jednodnevni izlet, uvac sa nocenjem

Česta pitanja

Koliko traje krstarenje meandrima Uvca?

U slučaju da birate pešačku turu do vidikovca Molitva krstarenje traje oko 1 sat. Trajanje krstarenja produžava se obilaskom Ledene pećine, koju ove godine zbog specifičnih zdravstvenih okolonosti nije moguće posetiti.

U slučaju da se odlučite da do Molitve dođete džipom ili kombijem, onda krstarenje traje 1.5 h. Trjajanje krstarenja produžava se obilaskom Ledene pećine, koju ove godine zbog specifičnih zdravstvenih okolonosti nije moguće posetiti.

Koliko osoba može da se preveze jednim brodićem?

Po odluci Rezervata, jednim brodićem moguće je prevesti najviše 12 osoba, uključujući i decu najmlađeg uzrasta.

Da li imamo pratnju stručnog lica tokom krstarenja meandrima Uvca i da li dobijamo objašenjenja tokom ture?

Sva krstarenja obavljaju rendžeri Specijalnog rezervata prirode Uvac koji su lokalci i žive u samoj regiji oko Sjenice i Nove Varoši. Tokom krstarenja rendžeri posetiocima uvek skreću pažnju na bitne stvari i informacije, tako da ćete upravo od ljudi koji ovde žive čuti priču o nastanku Uvca, o pećinama, legendama, beloglavim supovima o kojima upravo isti ti redžeri brinu, hrane ih i govore o njima sa puno ljubavi.

Da li se tokom krstarenja mogu videti beli supovi?

Da! Beloglave supove moguće je videti i tokom krstarenja. Njihova gnezda nalaze se na liticama duž meandara i ukoliko lete u blizini moguće ih je videti. Naravno, najbolji pogled na letove beloglavih supova moguće je videti sa vidkovca Molitva.

Koliko je pešačka ruta zahtevna?

Pešačka staza kojom se penjete do vidikovca Molitva, i odakle pešaka nastavljate nazad sve do kampa rendžera Markova ravan, duga je oko 8 km. Ova pešačka staza spada u srednje-teške staze. U zavisnosti od vremenskih uslova i toga koliko ste fizički spremni varira i vreme prelaženja staze. Uglavnom, računajte da će ova šetnja trajati oko 3 h.

Da li tokom pešačke rute imamo pratnju vodiča?

Rendžeri nemaju obavezu pratnje grupe tokom prelaženja ove pešačke rute. Ipak, staza je dobro obeležena i jedina moguća za dolazak do vidikovca Molitva.

Kako je najjednostavnije doći do vidikovca?

Do vidikovca je najjednostavnije doći prevozom (kombijem ili džipom).

Kako stižemo do Ledene pećine?

Do Ledene pećine stižemo isključivo brodićem. Sa platforme, uz koju pristajemo, stepeništem se penjemo do ulaza u Ledenu pećinu.

Da li obilazak pećine podrazumeva i uslugu vodiča?

Poseta Ledenoj pećini moguća je isključivo uz pratnju specijalizovanih vodiča rezervata Uvac, koji najbolje poznaju prilike ovog podneblja.

Koliko je poseta pećini zahtevna i da li je prilagođena deci?

Poseta pećini nije nimalo zahtevna, i svakako je namenjena i deci. Pri izslasku iz brodića, pomažu nam vodiči, i odmah potom prelazimo na stepenice koje vodi do pećine. Na samom ulasku u pećinu vodiči će nam podeliti i baterijske lampe kako bismo mogli da osvetljavamo put i pećinski nakit.

Koliko traje obilazak pećine?

Poseta pećini traje oko 30 minuta.

Obidjite Uvac sa nama jer...
Sa nama vidite više!

prirodne lepote srbija uvac, uvac specijalni rezervat prirode, meandri uvca, uvac jednodnevni izlet, uvac sa nocenjem

You don't have permission to register