a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Prirodne lepote Srbije: Uvac

Prirodne lepote Srbije: Uvac

Specijalni rezervat Uvac nalazi se na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica, i obuhvata reku Uvac – glavnu pritoku Lima, kao i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko koja su nastala kao posledica izgradnje brana neophodnih za funkcionisanje hidroelektrana Uvac i Kokin brod što je dovelo do potapanja doline Uvca i nastanka ovih jezera.
Status „specijalnog prirodnog rezervata“ teritorija oko reke Uvac dobila je zahvaljujući jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde mogu sresti. Najznačajniji je Beloglavi sup, jedna od 140 vrsta ptica koje nastanjuju oblast rezervata i zaštitni znak uvačke doline.
Da li ste znali? Raspon krila beloglavog supa je od 230 – 280 cm!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Uvac Tourism (@uvactourism) дана

Meandri Uvca i Ledena pećina

Naročitu draž rezervatu daje najveći kompleks pećina na tlu Srbije. Pećinski sistem u dolini Uvca dugačak je 6.150 m i zajedno sa meandrima doprinosi tome da je Uvac jedan od najlepših krajeva u zemlji. Pećinski sistem odlikuje se kanalima u nekoliko nivoa, pećinskim ukrasima i dvoranama. Najpoznatije su UšačkaTubića pećina i Ledena pećina u zaseoku Ušak. Ukrasi u Ledenoj pećini su u obliku draperija i saliva i dostižu dužinu do deset metara.

Upoznajte prirodne lepote! Srbija i Uvac na našim turama: Eko-avantura na Pešteru i Uvcu, Uvac – jednodnevni izlet ili Uvac, Sjenica i Novi Pazar.

Vožnja brodićem po meandrima u trajanju od oko 3h. Tokom vožnje u dužini od 13 km, posetioci će imati priliku da vide Tubića pećinu, stari viseći most, Devojačku stenu, meandre reke Uvac, stanište beloglavih supova, Ledenu pećinu. Ulazak u Ledenu pećinu koja se odlikuje bogatstvom pećinskog nakita. Najzastupljeniji pećinski nakit su stubovi, a poseduje i obilje stalagmita, draperija, bigrenih kadica i travertinskih terasa. Nastavak krstarenja do platforme sa koje počinje pešačka tura do vidikovca Molitva. Ova staza nije nimalo zahtevna i mogu je savladati i potpuni početnici i ne zahteva posebnu fizičku spremu niti opremu. Okvirno vreme za savladavanje staze je oko 1h. Po dolasku na vidikovac sledi odmor uz uživanje u pogledu na Uvac i letove beloglavih supova. Povratak brodićem ili kombijem u rendžerski kamp. Slobodno vreme za ručak u nekom od restorana u okviru kampa.

Umesto pešačke ture možete odabrati džip safari do vidikovca Molitva, alternativnim stazama Zlatarske visoravni u trajanju od 20-ak minuta po pravcu.

Vidikovac Molitva

Do najslikovitijeg mesta koje je proslavilo meandre Uvca, dolazimo laganom šetnjom. Staza koju prelazimo do vidikovca Molitva nije nimalo zahtevna i mogu je savladati i potpuni početnici jer ne zahteva posebnu fizičku spremu niti opremu. Okvirno vreme za savladavanje staze je oko 1h.

Česta pitanja o krstarenju meandrima Uvca

Koliko traje krstarenje?

Krstarenje meandrima Uvca traje oko 3 sata i ovim je obuhvaćena i poseta Ledenoj pećini.

Da li se tokom krstarenja mogu videti beli supovi?

Let beloglavih supova najbolje se može pratiti sa vidikovca Molitva. Beloglave supove moguće je videti i tokom krstarenja, ukoliko lete u blizini.

Česta pitanja o Ledenoj pećini

Kako stižemo do Ledene pećine?

Do Ledene pećine stižemo isključivo brodićem. Sa platforme, uz koju pristajemo, stepeništem se penjemo do ulaza u Ledenu pećinu.

Da li obilazak pećine podrazumeva i uslugu vodiča?

Poseta Ledenoj pećini moguća je isključivo uz pratnju specijalizovanih vodiča rezervata Uvac, koji najbolje poznaju prilike ovog podneblja.

Koliko je poseta pećini zahtevna i da li je prilagođena i deci?

Poseta pećini nije nimalo zahtevna, i svakako je namenjena i deci. Pri izslasku iz brodića, pomažu nam vodiči, i odmah potom prelazimo na stepenice koje vodi do pećine. Na samom ulasku u pećinu vodiči će nam podeliti i baterijske lampe kako bismo mogli da osvetljavamo put i pećinski nakit.

Koliko traje poseta pećini?

Poseta pećini traje oko 30 minuta.

Obidjite Uvac sa nama jer...
Sa nama vidite više!

Ostavite komentar:

You don't have permission to register