Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j
Single Post

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero spada u red najstarijih jezera na svetu čije geomorfološke odlike ukazuju na poreklo staro i do 4.000.000 godina. Istovremeno, Ohridsko jezero spada i u red najvećih i najdubljih jezera u svetu, sa dubinom od čak 228 m, dok se providnost vode meri i do 22 m dubine.  Ohridsko jezero sa pravom nosi epitet makedonskog sltakovodnog mora ne samo iz razloga što čini okosnicu letnjeg turizma, već i zato što zauzima površinu od oko 358 km2. Upravo zbog ove, na prvi pogled, nesagledive vodene površine, posetioci često imaju utisak da se nalaze na moru. Okruženo visokim planinama Nacionalnog parka Galičice, Ohridsko jezero nalazi se na 695 metara nadmorske visine. Uzevši u obzir veličinu Ohridskog jezera to je jezero sa najvećim biodiverzitetom na svetu i u njemu živi više od 350 endemskih vrsta kojih nema nigde drugde, pa predstavlja i svojevrstan prirodni muzej.

Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom koja potiče uglavnom iz Prespanskog jezera koje se nalazi na 150 m nadmorske visine iznad Ohridskog jezera. Ohridsko i Prespansko jezero istovremeno razdvaja ali i spaja planina Galičica, jedan od tri nacionalnih parkova u Makedoniji. Principom spojenih sudova Prespansko i Ohridsko jezero povezani su kanalima ispod planine, pa je Prespansko jezero zapravo najveći izvor koji napaja Ohridsko jezero.

Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke crni Drim koji se nalazi u nadrealnom prirodnom okruženju manastirskog kompleksa Sveti Naum.

 Zelena, kristalno čista i bistra voda reke Crni Drim koja izvire upravo na ovom mestu, a potom i utiče u jezero tvori čudesan vodeni put koji dolazi do Struge i nanovo uliva u korito reke Beli Drim i svoj put nastavlja do Albanije i Jadranskog mora. Na ovaj način, prirodnom filtracijom, voda u jezeru se u potpunosti promeni za 12 sati!

Osim božanstvenih prirodnih odlika Ohridsko jezero nadaleko je poznato i po svom starom gradu i kulturno-istorijskim spomenicima koji nas poput vremeplova vraćaju u zlatni vek ovog lepog kraja.

Pogledajte priču o Top 10 znamenitosti u Ohridu. 

Ostavite komentar:

You don't have permission to register