Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Single Post
deda mrazovo selo laponija finska

U Polarnom krugu: Deda Mrazovo selo

Osim po neverovatnim prirodnim fenomenima, Laponija je postala prava turistička atrakcija zahvaljujući priči o Deda Mrazu. Polarna svetlost, Aurora Borealis, irvasi, carstvo zime i… dom Deda Mraza! 🙂 Otkrivamo jednu od njegovih adresa,  i ako već to niste uradili, napišite pismo jer je za lepe želje uvek pravo vreme.

Čak i ako ne verujete u Deda Mraza, Rovanijemi, glavni grad Laponije i Deda Mrazovo selo, uticaće da možda ipak preinačite svoju odluku iiii… Poverujete! 😊
Laponija je smeštena na krajnjem severu Evrope, u oblasti iznad artičkog kruga, i obuhvata teritorije Švedske, Finske, Norveške i dela Rusije. Zahvaljujući neverovatnim prirodnim odlikama, glečerima, fjordovima, planinama i tundrama, Laponija predstavlja jedan od najneobičnijih delova sveta, pružajući neke od najlepših pejzaža severne Evrope i sveta.
Ova specifična kulturna regija u kojoj žive pripadnici naroda Sama, prostire se na oko 400.000 km², i upravo se ovde nalazi Rovanijemi, jedna od najvećih turističkih atrakcija Finske koja godišnje okuplja više od 500.000 posetilaca, zahvaljujući svom najpoznatijem stanovniku – Deda Mrazu.

U Deda Mrazovom selu

Kada je Elenor Ruzvelt, 1950. godine iznenadno stigla u Rovanijemi u potrazi za polarnom svetlošću, ali i povodom zvanične posete posvećenoj posleratnoj obnove Finske, izgrađena je i koliba za njen smeštaj koja je postala simbol početka turistčkih nastojanja u Rovanijemiju.
Ubrzani turistički razvoj Rovanijemija i finskog dela Laponije uopšte, doveo je do izgradnje čitavog turističkog kompleksa Deda Mrazovog sela, gde je sve posvećeno duhu Božića. Deda Mraz ovde živi od 1985. godine, a Rovanijemi je 2010. godine dobio status zvaničnog Deda Mrazovog prebivališta!
Danas, Deda Mrazovo selo predstavlja pravi turistički rezort sa mnoštvom atrakcija poput prodavnica suvenira, restorana, kafića, ali i hotela. 🙂 Od 2011. godine Deda Mrazovo selo obezbeđuje i smeštaj, pa turisti mogu da biraju žele li da svoju zimsku avanturu provedu u tradicionalnoj drvenoj kolibi ili modernim staklenim igloima i kućama.
U neposrednoj blizini Deda Mrazovog sela nalazi se i svojevrsni Deda Mrazov Park sa Vilenjačkom školom ali i Deda Mrazova Tajna šuma. 🙂

Otkrivamo vam Deda Mrazovu adresu!

Pošta u Deda Mrazovom selu u koju pristigne više od pola miliona pisama sastavljanih od najlepših želja, radi tokom cele godine. Vredni vilenjaci primaju poštu tokom cele godine, i pomažu posetiocima da pošalju svoje razglednice kada su u Rovanijemiju.

A ako vam je Deda Mrazova adresa potrebna, ostavljamo je ovde.

Santa Claus Main Post Office
Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland
Ili mu možete pisati i na e-mail: joulupukinpaaposti@posti.fi

Deda Mrazov radni kabinet i Božična kuća 

Deda Mraz vredno radi na ispunjenju mnogobrojnih želja svakog dana. 🙂 Najčešće ga možete zateći u njegovoj Božićnoj kući gde razgovara sa svojim obožavaocima, ili u radnom kabinetu gde uz pomoć vilenjaka pažljivo iščitava sva pisma i odgovara na ista.
U neposrednoj blizini Rovanijemija, na oko 17 km od Deda Mrazovog sela, nalazi se i Tajna Deda Mrazova šuma i čuvena Škola za vilenjake. 🙂
Osim toga, Deda Mraz u svom kabinetu otkriva i jednu od njegovih najvećih tajni koja se razrešava nedoumicu kako on stiže na vreme u baš svaki kraj sveta? Da bi ispunio ovaj zahtevan zadatak, Deda Mraz se koristi čarobnom napravom, Regulatorom Zemljine rotacije, koja mu, pored brzih irvasa i čarobnih sanki, omogućava da podeli sve poklone baš u pravo vreme.
Rubrika Verovali ili ne
  • Rovanijemi je grad pobratim sa 14 gradova u svetu, od kojih je jedan – Drvar u Bosni i Hercegovini, a nekadašnji Titov Drvar. Bratimljenje ova dva grada dogodilo se 1973. godine, a najverovatnije je da je bilo inspirisano posetom Josipa Broza Tita Rovanijemiju i Laponiji. 🙂
  • Aerodrom u Rovanijemiju bio je jedan od četiri svetskih aerodroma koji je imao vezu sa Njujorkom, putem čuvene Konkord avio-linije koja je saobraćala od 1984. do 1999.

Irvasi 

Jedna od najvećih atrakcija Deda Mrazovog sela jeste i svojevrsno utočište irvasa, koji osim što vuku Deda Mrazove čarobne saonice, obožavaju i da se druže sa posetiocima i pokažu im kako to vožnja sankama izgleda u ovim čarobnim zimskim uslovima.

Baba Mrazicini tajni recept za Božićne kolačiće 🙂 

Najnovija turistička znamenitost Deda Mrazovog sela jeste Baba Mrazicina kuća u kojoj uz pomoć mnogobrojnih vilenjaka priprema najukusnije Božićne kolačiće i druge zimske đakonije. Osim što ćete moći da se oprobate u pripremi slatkiša po starom laponskom receptu, imaćete i priliku da izradite neki od suvenira po vašem izboru, a Baba Mrazica neće propustiti da proćaska sa vama i ispriča neku od čudesnih priča čarobne Laponije.

U narednim tekstovima otkrijte Tajnu Deda Mrazovu šumu i čuvenu Školu za vilenjake. 🙂

Spremni da napišete pismo Deda Mrazu? 🙂 

Ostavite komentar:

You don't have permission to register