Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Single Post

Skijanje na Pamporovu – sve što treba da znate

Skijanje na Pamporovu jedan je od onih trenutaka koji se čeka cele godine. Ako već niste bili deo naše ski-družine, i razmišljate da se upustite u ovu zimsku avanturu, evo svih detalja koje treba znati kada se spremate za skijanje na jednoj od najlepših planina Balkana.

Zimovanje na Pamporovu je idealana prilika za učenje skijanja

Veliki broj početničkih staza i ski-škola koja okuplja profesionalne ski instruktore, daju Pamporovu i opravdanu titulu najboljeg ski-centra za učenje skijanja. Ski škola na Pamporovu prilagođena je za sve uzraste od 7-77 godina (naš najstariji polaznik imao je 47 godina kada je naučio da skija :)). Nakon 3 dana vežbanja tehnike skijanja u grupi, polaznik je spreman da u pratnji instruktora prođe i celu početnu stazu.
Ono što je važno napomenuti je da časovi skijanja traju 4 sata dnevno, uz obaveznu asistenciju ski-insturktora, i ovo vreme je sasvim dovoljno da se savladaju osnovne tehnike skijanja. Zimovanje na Pamporovu je iz tog razloga zaista najbolja varijanta za one koji žele da savladaju i ovu veštinu, a školi skijanja mogu se priključiti svi stariji od 7 godina.

Individualni ski časovi – Unapredite tehniku skijanja

Za iskusnije skijaše koji bi da unaprede svoju tehniku skijanja i oprobaju se u savladavanju težih staza, tu su individualni časovi skijanja. Uz asistenciju ski insturktura radi se na korigovanju i unapređenju tehnike, posture tela, padanja i ustajnja, ili bilo kog drugog konkretnog izazova.

Skijaške staze na Pamporovu

Skijaški centar Pamporovo raspolaže sa 68 km skijaških staza prilagođenih kako apsolutnim početnicima, tako i iskusnijim skijašima. Povezanost sa susednim ski centrom Meči čal, i odlična infrastruktura u vidu velikog broja ski-liftova i mogućnosti da se svakog skijaškog dana savlada nova staza, glavne su prednosti ski-centra Pamporovo.

Dobro je znati: Prosečna visina snežnog pokrivača na Pamporovu u zimskoj sezoni 2021/2022 iznosila je 140 cm.

Evo i kako izgleda lista svih staza u okviru ski-centra Pamporovo:

Oznaka

Staza

Dužina Zahtevnost
Crvena Yazovira 857 m. Visoka
Zelena Bypass Yazovira – Small wall 604 m Apsolutni početnici
Crna Stenata – The Wall 1258 m Profesionalni skijaši
Crna Arch. Peter Petrov – European 1766 m Profesionalni skijaši
Crna Snezhanka 1342 m Profesionalni skijaši
Crvena Snezhanka 4A 1258 m Visoka
Crvena Malina 2799 m Visoka
Zelena Ski route Pamporovo – Tourist 3943 m Apsolutni početnici
Plava Bypass Pamporovo 417 m Srednje teška
Plava Orlovetz 1054 m Srednje teška
Plava Perelik – South 876 m Srednje teška
Plava Smolyan lakes 2405 m Srednje teška
Plava Delyovo dere – Ladies slalom 907 m Srednje teška
Crvena Delyovo dere – Ladies slalom 547 m Teška
Plava Stoykite 1 3638 m Srednje teška
Plava Stoykite 2 3591 m Srednje teška
Plava Fun Slope 346 m. Srednje teška
Crvena Mechi chal slope 2930 m. Teška

Odlična povezanost ski-liftova omogućava skijanje u dužini staza od 68 km

Povezanost dva ski-centra Pamporova i Meči Čala, skijašima stavlja na raspolaganje čak 68 km ski-staza. Kako bi se ski staze koristile u punom kapacitetu, tu je i 18 ski-liftova koji mogu da prevezu i do 13.000 osoba na sat do željene staze. Sve ovo omogućava i rasterećenje žičara, pa čak i u piku sezone nema ogromnih gužvi koje bi mogle narušiti uživanje.

Ima li noćnog skijanja na Pamporovu?

Za mnoge skijaše noćno skijanje na Pamporovu je posebno atraktivno. U zavisnosti od vremenskih uslova, noćno skijanje jeste moguće, i to na stazi Wall, koja je osvetljena u celoj svojoj dužini. Ukolko vremenski uslovi to dozvoljavaju (nema vejavice, jakog vetra koji nanosi sneg i slično), staza za noćno skijanje na raspolaganju je u terminu od 18.00 – 22.00h, kako skijašima tako i borderima.

Mesta za odmor i pauzu u toku skijanja

Skijanje je naporan sport, pa su povremene pauze i više nego dobrodošle. Okrepljenje uz kuvano vino, toplu čokoladu, palačinke ili ručak, moguće je u nekoliko barova strateški raspoređenih na najvećim raskrsnicama ski-lifotova Malini i Studenecu. Primera radi, bar Enjoy već godinama je glavno mesto okupljanja, odmora i druženja Bravo skijaške družine, i ovo mesto ima veliku preporuku s naše strane.
pamporovo zimovanje 2023, pamporovo bugarska zimovanje, pamporovo skijanje

Ski-pas i oprema: Cene, kupovina, i drugi uslovi korišćenja

U zavisnosti od toga koliko dana želite da skijate, da li vam je potrebna oprema ili ne, i da li su vam potrebni časovi skijanja zavisi i cena ski pasa. Cene ski pasa na Pamporovu zavise i od uzrasta, pa za sve tinejdžere i decu imamo i poseban popust.
Kada je reč o kupovini ski-pasa, preporučljivo je da to uradite pre odlaska na samu planinu. Na ovaj način, ski-pas možete dobiti po nižoj ceni, a pored toga čekaće vas i već izrađena kartica koju ćete moći da koristite u naznačenom terminu.
Ono što je jako važno napomenuti kada je reč o ski-pas karticama je to da svaki ski-pas glasi na lično ime i ima i fotografiju pomoću koje se vrši identifikacija na samom prolasku ka žičari. S tim u vezi, ski-pas karticu nije moguće pozajmiti drugom licu, a ako do toga dođe, kartica se poništava.

Najam opreme: preuzimanje i čuvanje

Za sve one koji žele da iznajme ski-opremu to mogu uraditi uz kupovinu ski-pasa i tako ostvariti značajan popust. Dakle, skije, štapovi, pancerice – sve je ovo moguće iznajmiti i preuzeti na samoj stazi. Jedna od glavnih prednosti ove vrste najma je ta što nemate obavezu nošenja ski-opreme u hotel već je možete ostaviti u skijarnici na stazi i ponovo je preuzeti svakog sledećeg jutra.

Snowboarding – samo za ljubitelje ekstremnih sportova

Pored odlične ski-škole, Pamporovo se može pohvaliti i izvrsnom snowboarding školom koja je dostupna za sve polaznike starije od 12 godina. Pošto je snowboarding tehnike mnogo teže savladati od skijaških, časovi traju dva sata dnevno uz obaveznu asistenciju instruktora, i nije preporučljivo izlaziti samostalno na stazu dok instrukor na proceni da je polaznik potpuno spreman za to.

Zabava na snegu za najmlađe ili zašto je skijanje na Pamporovu idealna opcija za porodice

Dečje zabavište na snegu, namenjeno je deci uzrasta od 4-6 godina. U ovoj školici skijanja, mališani uče kako da koriste mini ski-lift, kako da pokrenu skije, kako da skrenu i kako da se zaustave, a pritom uvek imaju i dovoljno vremena da se druže sa svojim vršnjacima iz grupe.
Sve aktivnosti dešavaju se na maloj stazi koja se nalazi na samom ulazu u ski centar Malina. Školica radi svakodnevno u periodu od 09.00 do 16.00h, i svi časovi organizovani su od strane instruktora. Boravak u školici može biti poludnevni – u trajanju od 4 sata ( od 9.00 -13.00 i ne obuhvata i ručak), ili celodnvni sa uključenim ručkom.
Naravno, na samoj ski-stazi uvek je moguće organizovati sankanje i grudvanje, uz svesrdnu pomoć (i aktivno učestvovanje) tata i mama. 🙂 Zaključak je jedan, za koju god aktivnost se vaši mališani opredele, neće biti dosadno.

Pamporovo je jedina planina u regionu koja garantuje snežni pokrivač tokom čitave ski-sezone

Zahvaljujući sjajnoj infrastrukturi i velikom ulaganju u veštačke sisteme osneživanja, Pamporovo tokom čitave ski-sezone uspeva da održi snežni pokrivač dovoljan za nesmetano skijanje. Iako je skijanje na prirodnom snegu nesumnjivo uvek bolje, sistem veštačkog snega je ipak dobra rezervna varijanta za momente kada vreme zakaže, a skijaši se ne moraju brinuti o tome da li će snega biti ili ne. 🙂

Kako se stiže od hotela do ski-staza?

Prevoz od hotela do ski-staza u najvećem broju slučajeva oragizovan je od strane hotela u kojem ste smešteni. Primera radi, ukoliko boravite u hotelu Orfej 4*, možete računati na to da autobusi dolaze ispred samog hotela, počevši od 08.00, na svakih pola sata, i dovozi putnike do početne tačke, tj. Ski-centra Malina 2. To znači, da i povratak sa staze u hotel možete organizovati tokom celog dana, samo imajte u vidu da poslednji autobus sa staze ka hotelu kreće u 16.30h.
Naravno, ukoliko putujete svojim automobilom, odlazak i povratak sa staze možete organizovati prema sopstevnom nahođenju, a automobil možete parkirati u blizini staza uz doplatu.

Pamporovo – idealna destinacija za ovogodišnje skijanje

Izvanredne staze, prelepa priroda, i nezaboravno druženje samo su neki od razloga da nam se pridružite na ovogodišnjem zimovanju na Pamporovu. Kontaktirajte nas putem emaila, telefona, ili svratite do nas, i neka planiranje vašeg ovogodišnjeg skijanja otpočne!
You don't have permission to register