Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Single Post

Fado: Čežnja o zlatnom veku

Fado predstavlja tradicionalnu muziku Portugala, srcem ispevanu emociju čiji jezik nije potrebno razumeti.

Veruje se da je fado nastao početkom 19. veka u radničkim četvrtima Lisabona čija je emocija čežnja za izgubljenim ili nikada dostignutim osećanjima ljubavi. Motivi koji se javljaju u fado stihovima vezani su i za rodoljublje ali i žal za davno izgubljenim lagodnim životom u kolonijama.

Kako čuvena fado pevačica Karminja objašnjava:

,,Fado je direktan glas naroda jer uvek osvetljava šta muči ljude, za čim čeznu, šta ih veseli i kakvi su im pogledi u budućnost. ”

Politika, Fado – muzika iz srca.
Dostupno na: http://www.politika.rs/sr/clanak/425094/Kultura/Fado-muzika-iz-srca

Fado je 2011. uvršten na Unesco-vu Listu nematerijalne kulturne baštine kao muzički performans, spoj muzike i poezije koji izvodi jedan pevač uz pratnju gitare ili portugalske gitare – instrumenta sa 12 žica. Kao i svaki muzički žanr tako i fado predstavlja muzičku istoriju društva, pa kritičari primećuju veliki uticaj afro-brazilskih ritmova i muzičkih tradicija iz unutrašnjosti Portugala.

O tome koliko je tradicija fada važna za Portugal moći ćete da saznate u Muzeju Fada u Lisabonu ali i u kući-legatu najpoznatije fado pevačice Amalije Rodrigeš.

Fado je uživo najbolje čuti u Lisabonu ili Koimbri,  i to možete uraditi u okviru naše Velike Portugalske ture! 

Izvor: https://ich.unesco.org/en/RL/fado-urban-popular-song-of-portugal-00563

Ostavite komentar:

You don't have permission to register