Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Single Post

Koimbra: Portugalska prestonica ljubavi

Koimbra, grad na obalama reke Mondego, grad koji je nakon GImaraiša bio nova prestonica Portugala. Ipak, i pored svoje bogate istorije, Koimbra je najpoznatija po najstarijem univerzitetskom centru u Portugalu, i kao grad mladalačkog duha zauzima posebno mesto u srcu svakog Portugalca. Vesela atmosfera bezbrižnosti i lagani fado koji poziva na ljubav, idelana su kombinacija da ovaj grad upoznate u njegovom najlepšem svetlu.

Poletna Koimbra – grad koji pulsira energičnim ritmom mladosti

Sa svojih 105.000 stanovnika, Koimbra jeste jedan od najvećih gradova u Portugalu. Smeštena u centralnom delu Portugala, na obalama reke Mondego i oko sat i po vremena vožnje od Lisabona, Koimbra je danas pored jednog od najvećih univerzitetskih centara u Portugalu, i jedna od najčešće posećenih turističkih destinacija u Portugalu.

Koimbra se deli na gornji i donji grad, a glavnom ulicom koja vodi do reke i modernijeg dela grada smatra se Rua Visconde Luz. Moderni deo Koimbre idealan je za uživanje u šopingu, kafi, ili ručku, a u neposrednoj blizini je i otvorena pijaca koja je još jedna turistička atrakcija grada, pa kada obilazite Koimbru, probajte da u obilazak uklopite i ovaj deo grada.

Znamenitosti u Koimbri vredne posete

Ako se pitate šta posetiti u Koimbri, onda će vam lista znamenitosti u nastavku svakako biti od koristi. 🙂 Zahvaljujući svojoj dugoj istoriji, Koimbra posetiocima može dosta toga da ponudi, a neke od atrakcija predstavljaju i svetsko blago. 

Prestižni Univerzitet u Koimbri – tradicija duga osam vekova

Univerzitet u Koimbri osnovan je 1290. godine, pa predstavlja i jednu od najstarijih institucija ove vrste u Evropi. U srednjem veku na Univerzitetu u Koimbri mogli su se proučavati medicina, pravo i teologija. Nakon velikih otkrića Portugalskih moreplovaca, u programe ovog Univerziteta dodate su još i geometrija i astronomija, pa je u to vreme ovaj Univerzitet predstavljao jedan od retkih centara znanja u kojima su se sve ove grane mogle izučavati na jednom mestu. Takođe, važno je i napomenuti da je nakon Univerziteta u Bolonji, Univerzitet u Koimbri najstarija institucija ove vrste u Evropi.

Koimbra je poznata i kao prva portugalska prestonica, i to u periodu od 1139-1256. godine.

Biblioteka Žoanina – svetovi unutar svetova jedne od najlepših biblioteka sveta

Univerzitet u Koimbri osim lepe arhitekture može se pohvaliti i magičnom barkonom bibliotekom izgrađenom u prvoj polovini 18. veka, a koja je i danas u funkciji. Biblioteka Žoanina broji stotine hiljada naslova koji su i danas dostupne mladim istraživačima. Prema popisu, bibliotečki fond broji oko 250.000 knjiga, od kojih su mnoge stare i više vekova. Biblioteka raspolaže i fondom starih i retkih knjiga, i najvrednija izdanja koja poseduje su prvo izdanje “Os Lusíadas”, jevrejska Biblija iz druge polovine 15. veka (u svetu je ostalo još svega dvadesetak primeraka ove knjige), i Biblija koja je odštampana 1462. godine.

Biblioteka Žoanina predstavlja pravo remek-delo osamnaestovekovnog baroknog stila, čiji bogati dekor prožima sve tri bibliotečke sale. Osnovna ideja kralja Žoaa V od Portugalije, koji je bio i veliki zaštitnik umetnika, bila je da biblioteka u Koimbri deli znanje sa svetom, i do danas biblioteka u potpunosti ispunjava ovu funkciju. 

Biblioteku Žoaninu godišnje poseti i do pola miliona posetilaca. Na svakih 20 minuta u biblioteku ulazi nova grupa posetilaca koja broji 60 ljudi, a pravila biblioteke nalažu da se u glavnoj sali posetioci mogu zadržati najviše 10 minuta. Zato, pri poseti, maksimalno podesite sva čula i uživajte u mirisu knjiga, i pogledu na nepregledne police do kojih se stiže i merdevinama, i uživajte u prostoru neverovatne vrednosti i lepote.

Manastir Santa Kruz – jedan od najznačajnijih manastira čitavog Portugala

Koimbra je osim po svom čuvenom Univerzitetu poznata i po manastiru Santa Kruz u kojem počivaju prva dva portugalska kralja – Alfonso Prvi Enrikes i Sančo Prvi. Manastir Santa Kruz sagrađen je još u 12. veku i tokom svog postojanja uvek je bio neraskidivo vezan sa Univerzitetom kao još jedan centar širenja znanja.

Ova renesansna građevina poznata je i po svojoj specifičnoj fasadi i ulaznom portalu koji su ukrašeni radovima nekih od najpoznatijih evropskih vajara 16. veka, fontani, i baroknim orguljama, pa dok obilazite manastir, obratite pažnju na sve ove detalje.

Koimbra i njen spontani fado

Kao što smo već i rekli, najbolji fado možete čuti u Lisabonu i Koimbri. Fado je, prema mišljenju mnogih i jedinstvena znamenitost Lisabona, ali isto tako i Koimbre. Za razliku od fada u Lisabonu koji se strogo drži načela tradicionalnog izvođenja fada, u Koimbri stvari stoje drugačije.

Fado u Koimbri pevaju isključivo muškarci, uz gitaru, na trgovima i ulicama Koimbre, potpuno slobodno, spontano i bez ikakve posebne organizacije. U doba Salazarove diktature fado je studentima služio kao sredstvo za izražavanje političkih stavova, pa je tako stekao dodatnu popularnost u krugovima studenata.

Fotografija preuzeta sa: https://nelsoncarvalheiro.com/coimbra-fado/

Istražite Koimbru u okviru Velike Portugalske ture!

Koimbra je prava poslastica za sve bibliofile i ljubitelje fada, i naša Velika Portugalska tura idealna je prilika da se upoznate sa svim čarima jedne od najlepše biblioteke sveta i neponovljivog zvuka fada. Kontaktirajte nas i saznajte sve detalje o poseti zemlje na kraju Evrope.

You don't have permission to register