Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Single Post

Koimbra: Portugalska prestonica ljubavi

Koimbra, grad na obalama reke Mondego, grad koji je nakon GImaraiša bio nova prestonica Portugala.  Koimbra je, ipak, najpoznatija po najstarijem univerzitetskom centru u Portugalu, i kao grad mladalačkog duha zauzima posebno mesto u srcu svakog Portugalca. Vesela atmosfera bezbrižnosti i lagani fado koji poziva na ljubav, idelana su kombinacija da ovaj grad upoznate u njegovom najlepšem svetlu.

 

Prestižni Univerzitet u Koimbri osnovan je 1290. godine i jedan je od najstarijih institucija ove vrste u Evropi.

U srednjem veku na Univerzitetu u Koimbri mogli su se proučavati medicina, pravo i teologija. Nakon velikih otkrića Portugalskih moreplovaca, u programe ovog univerziteta dodate su još i geometrija i astronomija. Univerzitet u Koimbri osim lepe arhitekture može se pohvaliti i magičnom barkonom bibliotekom koja je i danas u funkciji. Biblioteka Žoanina broji stotine hiljada naslova koji su i danas dostupne mladim istraživačima.

 

Koimbra je osim po svom čuvenom univerzitetu poznata i po manastiru Santa Kruz u kojem počivaju prva dva portugalska kralja. Manastir Santa Kruz sagrađen je još u 12. veku i tokom svog postojanja uvek je bio neraskidivo vezan sa Univerzitetom kao još jedna centar širenja znanja.

 

Koimbra i njen spontani fado

Kao što smo već i rekli, najbolji fado možete čuti u Lisabonu i Koimbri. Za razliku od fada u Lisabonu koji se strogo drži načela tradicionalnog izvođenja fada, u Koimbri stvari stoje drugačije. Fado u Koimbri pevaju isključivo muškarci, uz gitaru, na trgovima i ulicama Koimbre, potpuno slobodno bez ikakve posebne organizacije. U doba Salazarove diktature fado je studentima služio kao sredstvo za izražavanje političkih stavova, pa je stekao dodatnu popularnost u krugovima studenata.

Fotografija preuzeta sa: https://nelsoncarvalheiro.com/coimbra-fado/

Koimbru i njene znamenitosti možete posetiti u okviru Velike Portugalske ture! 

Ostavite komentar:

You don't have permission to register