Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Single Post

top 10 znamenitosti lisabona

Lisabon: Top 10 znamenitosti grada

Portugal, zemlja na samom kraju Evrope sa pogledom na novi svet. Od zemlje Feničana do najveće pomorske i trgovačke sile u svetu u 16. veku, Portugal i njegova prestonica, oduvek su bila poprišta zanimljivih evropskih priča koje su uticale na razvoj čitavog sveta. Upoznajte Lisabon kroz top 10 znamenitosti grada, ružičaste tople večeri i sećanja na prošla vremena, ali i nadu u novu budućnost.
Da li ste znali? Lisabon je druga najstarija prestonica u Evropi!

1 Belem kula

Utvrđenje koje svedoči o nekadašnjoj pomorskoj sili Portugalske mornarice jeste kula Belem. Izgrađena u 16. veku kao deo odbrambenog sistema na reci Težo, u blizini ušća reke u Atlantik. Belem utvrđenje bilo je jedno od najvažnijih osmatračnica u Lisabonu. Danas se odavde pruža jedan od najlepših pogleda na Lisabon, pa nemojte propustiti da se bajkolikim kružnim stepešništem popnete na najvišu terasu u kuli. Kula Belem nalazi se na UNESCO-voj Listi svetske kulturne baštine.

2 Spomenik Otkrićima

Spomenik u obliku broda, podignut u slavu hrabrih Portugalaca posvećenih otkrivanjima novih prostora koji su Portugalu doneli blagostanje. Spomenik Otkrićima izgrađen je 1940. godine za potrebe Svetske izložbe i visok je 56 m. Na spomeniku je prikazano 32 likova najvažnijih pomoraca koji su Portugalu doneli slavu, poput: kralja Henrija Navigatora koji se smatra ocem portugalske pomorske sile, Vaska da Game, Magelana i još mnogih drugih.

Ukoliko vam vreme to dozvoljava, uspnete se na sam vrh Spomenika Otkrićima. U okviru ove građevine nalazi se i muzej, a sa terase možete videti i Mapu Mundi, na kojoj je prikazano kretanje portugalskih osvajanja.

3 Manastir Žeronimos

Čudesna zgrada manastira Žeronimos podignuta na temeljima crkve Svete Marije od Belema, izgrađena je u 16. veku u slavu otkrivanja pomorskog puta do Indije!

Otrkiće pomorskog puta do Indije označilo je i prevlast nad trgovinom začinima, koja je Portugalu donela ogromno bogatstvo.

Veruje se da je Vasko da Gama poslednju noć pred svoj veliki put u nepoznati svet, u molitvama, proveo upravo na ovom mestu. Danas se, u okviru ovog remek-dela arhitekture, nalazi i Pomorski muzej Portugala. Ovde možete videti replike brodova i još mnoge druge eksponate koje čuvaju sećanje na zlatno doba portugalskog pomorstva. Manastir Žeronimos 1983. godine uvršten je na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine.

4 Alfama, boemska četvrt Lisabona

Ako želite da upoznate najstariji deo Lisabona, svratite u Alfamu. Kvart smešten podno zidina tvrđave Sao Žorže i danas čuva duh starog Lisabona u malim uskim kaldrmisanim ulicama, jarko obojenim zgradama i mnoštvom mesta na kojima možete čuti fado.
Osim toga u Alfami se nalazi i početna stanica čuvene tramvajske linije broj 28, koja prolazi kroz neke od najvažnijih tački u gradu pa sebi možete prirediti još jedno panoramsko razgledanje grada! Karta košta oko 1,5 eur, a žuti tramvaj vremenom je postao jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Lisabona.

lisabon top 10 znamenitosti grada

 

5 Baiša 

Kvart koji predstavlja sam centar grada, sagrađen nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji je Lisabon pogodio 1755. godine, prema zahtevima tadašnjeg premijera Markiza Pombala. Izgrađena po ugledu na moderne evropske gradove, poput Londona i Pariza, Baiša skriva neke od najvažnijih znamenitosti Lisabona. Centralni trg na kojem se nalazi kraljevska palata Bolsa i statua posvećena kralju Žozeu I, svakako je mesto koje će zaokupiti vašu pažnju.

 

6 Rua Augusta: Baiša

Najpoznatija ulica Baiše jeste Rua Augusta jer se na njenom kraju nalazi Trijumfalna kapija, koja označava ponovno rođenje Lisabona nakon zemljotresa iz 1755. godine. Ispred Trijumfalne kapije nalazi se i ogroman trg uz Težo, i ovo je definitivno jedno od mesta kojem ćete se često vraćati dok ste u Lisabonu.

lisabon top 10 znamenitosti grada

7 Ružičasta ulica

Ne, neće vam biti potrebne ružičaste naočari da bi ova ulica postala roze. 🙂

Dobrodošli u najinstagramičniju ulicu u Lisabonu! Ružičasta ulica, omiljena je tačka okupljanja mladih jer predstavlja jedno od najboljih mesta za početak provoda. Mnoštvo barova, kafića, noćnih klubova čine je jednom od najomiljenijih mesta u Lisabonu.

lisabon top 10 znamenitosti grada

Photo: @sandrabbz13

 

8 Palata Fronteira, Portugalska Sikstinska kapela 

Na severu grada nalazi se čuvena palata Fronteira, ili kako je Portugalsci nazivaju: Sikstinska kapela azuležosa.

Azuležosi – čuvene dekorativne pločice, oslikane geometrijskim i floralnim motivima, koje možemo videti na koloritnim fasadama portugalskih kuća. Umetnost oslikavanja azuležosa još jedna je tekovina Mavarske kulture, koja je na Iberijskom poluostrvu itekako zastupljena.

Ova romantična palata skrivena u hladu tropskog vrta, prikazuje sav dekorativni potencijal azuležosa i predstavlja njihov svojevrsni muzej. Vrtovi i fontane, upotpunjuju bajkovitu scenografiju ove palate, i čine je jednom od najposećenijih turističkih atrakcija u gradu. lisabon top 10 znamenitosti grada

 

9 Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Na samoj obali reke Težo, nalazi se jedan od najmodernijih muzeja na svetu, izgrađen prema nacrtima britanske arhitektice Amande Levete. Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije spajajući dve krajnosti, svedoči o težnjama Portugalaca. Prošlost oličena kulom Belem i daleka budućnost, povezane su ovim izvanrednim arhitektnoskim projektom.

 

10 Most Vaska da Game

Most Vaska da Game drugi je najduži (12.345 km) most u Evropi. Otvoren je 1998. godine u sećanje na petstotu godišnjicu od otkrića pomorskog puta ka Indiji.
https://www.youtube.com/watch?v=-EnZUXJc8xk

Lisabon i njegove znamenitosti možete posetiti u okviru naše Velike Portugalske ture! 

Ostavite komentar:

You don't have permission to register