a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Lisabon: Top 10 znamenitosti grada

Lisabon: Top 10 znamenitosti grada

Od zemlje Feničana do najveće pomorske i trgovačke sile u svetu u 16. veku, Lisabon, grad na samom kraju Evrope sa pogledom na novi svet, u ružičastim toplim večerima prestavlja nam najelepšu priču o prošlim vremenima i nadi u novu budućnost. 

Da li ste znali? Lisabon je druga najstarija prestonica u Evropi!

1 Belem kula

Utvrđenje koje svedoči o nekadašnjoj pomorskoj silini Portugalske mornarice jeste kula Belem. Izgrađena u 16. veku kao deo odbrambenog sistema na reci Težo, u blizini ušća reke u Atlantik. Ovo utvrđenje bilo je jedno od najvažnijih osmatračnica u Lisabonu. Danas se odavde pruža jedan od najlepših pogleda na grad, pa nemojte propustiti da se bajkolikim kružnim stepešništem popnete na najvišu terasu u kuli. Kula Belem nalazi se na UNESCO-voj Listi svetske kulturne baštine.

2 Spomenik Otkrićima

Spomenik u obliku broda, podignut u slavu hrabrih Portugalaca posvećenih otkrivanjima novih prostora koji su Portugalu doneli blagostanje. Spomenik Otkrićima izgrađen je 1940. godine za potrebe Svetske izložbe i visok je 56 m. Na spomeniku je prikazano 32 likova najvažnijih pomoraca koji su Portugalu doneli slavu, poput: kralja Henrija Navigatora koji se smatra ocem portugalske pomorske sile, Vaska da Game, Magelana i još mnogih drugih. Ukoliko se uspnete na sam vrh ove građevine u okviru koje se nalazi i muzej, sa terase viditećete i prikaz Mape Mundi na kojoj je prikazano kretanje portugalskih osvajanja.

3 Manastir Žeronimos

Čudesna zgrada manastira Žeronimos podignuta na temeljima crkve Svete Marije od Belema, izgrađena je u 16. veku u slavu otkrivanja pomorskog puta do Indije! Otrkiće ovog pomorskog puta označilo je i prevlast nad trgovinom začinima koje je Portugalu donelo ogromno bogatsvo. Veruje se da je Vasko da Gama poslednju noć pred svoj veliki put u nepoznato u molitvama proveo upravo na ovom mestu. Danas se u okviru ovog remek-dela arhitekture nalazi i Pomorski muzej Portugala u kojem možete videti replike brodova i još mnoge druge eksponate koje čuvaju sećanje na zlatno doba portugalskog pomorstva. Manastir Žeronimos 1983. godine uvršten je na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine.

4 Alfama

Kada želite da upoznate najstariji deo Lisabona, svratite u Alfamu. Kvart smešten podno zidina tvrđave Sao Žorže i danas čuva duh starog Lisabona u malim uskim kaldrmisanim ulicama, jarko obojenim zgradama i mnoštvom mesta na kojima možete čuti fado.

Osim toga u Alfami možete naći i početnu stanicu čuvene tramvajske linije broj 28, koja prolazi kroz neke od najvažnijih tački u gradu pa sebi možete prirediti još jedno panoramsko razgledanje grada! Karta košta oko 1,5 eur, a žuti tramvaj vremenom je postao jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Lisabona.

 

5 Baiša 

Kvart koji predstavlja sam centar grada, sagrađen nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji je Lisabon pogodio 1755. godine, prema zahtevima tadašnjeg premijera Markiza Pombala. Baiša je izgrađena po ugledu na moderne evropske gradove, poput Londona i Pariza i ovde se nalaze neke od najvažnijih znamenitosti Lisabona. Centralni trg na kojem se nalazi kraljevska palata Bolsa i statua posvećena kralju Žozeu I, svakako je mesto koje će zadržati vašu pažnju.

 

6 Rua Augusta: Baiša

Najpoznatija ulica Baiše jeste Rua Augusta jer se na njenom kraju nalazi Trijumfalna kapija koja označava ponovno rođenje Lisabona nakon zemljotresa iz 1755. godine. Ispred Trijumfalne kapije nalazi se i ogroman trg uz Težo.

7 Ružičasta ulica

Ne, neće vam biti potrebne ružičaste naočari da bi ova ulica postala roze. 🙂 Trenutno jedna od najinstagramičnijih ulica u Lisabonu jeste Ružičasta ulica, jedno od najboljih mesta za početak provoda. Mnoštvo barova, kafića, noćnih klubova čine je jednom od najomiljenijih mesta u Lisabonu.

Photo: @sandrabbz13

 

8 Palata Fronteira 

Na severu grada nalazi se čuvena palata Fronteira, ili kako je Portugalsci nazivaju: Sikstinska kapela azuležosa – dekorativnih pločica koje služe kako u praktične tako i u svrhe ukrasa. Ova romantična palata skrivena u hladu tropskih biljki prikazuje sav dekorativni potencijal azuležosa i predstavlja njihov svojevrsni muzej. Vrtovi, fontane i bajkovita scena čine je jednim od najposećenijih turističkih atrakcija u gradu.

 

9 Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije

Prema nacrtima britanske arhitektice Amande Levete na samoj obali reke Težo nalazi se jedan od najmodernijih muzeja na svetu. Spajajući stari deo Belema i zazivajući budućnost ovaj izvanredan arhitektnoski projekat jedna je od tački u gradu koja će vas oduševiti.

 

10 Most Vaska da Game

Most Vaska da Game drugi je najduži most u Evropi. Njegova ukupna dužina iznosi 12.345 km, otvoren je 1998. godine u sećanje na petstotu godišnjicu od otkrića pomorskog puta ka Indiji.

Lisabon i njegove znamenitosti možete posetiti u okviru naše Velike Portugalske ture! 

Ostavite komentar:

You don't have permission to register