Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Single Post

Cabo da Roca: najzapadnija tačka Evrope

Portugal je poznat kao zemlja na krajnjem zapadu Evrope, pa ga mnogi nazivaju i zemljom na kraju Evrope. Ovom nazivu umnogome dopriniosi i činjenica da se na 140 m iznad Atlantskog okeana nalazi Cabo da Roca ili – Rt Stene, odnosno najzapadnija tačka Evrope.

Rt Cabo da Roca – najzapadnija tačka Evrope, Iberijskog poluostrva i Portugala

Cabo da Roca je u 17. veku bio jedna od najvažnijih tački odbrane luke u Lisabonu. Ovaj rt imao je veliku ulogu u vreme Španskog rata za nezavistnost u 19. veku, u kojem su Španija i Portugal uz pomoć Velike Britanije zajedno istupile u borbi protiv Napoleonovih osvajanja.

Cabo da Roca nalazi se u parku prirode Sintra-Kaškaiš, na oko 40-ak kilometara od Lisabona, i predstavlja i jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija pri obilasku Portugala. Dobro je i imati u vidu da je Cabo da Roca prirodni vidikovac, i da je potrebno biti posebno oprezan pri kretanju zbog nešto strmijeg terena i jakih vetrova koji duvaju sa Atlantika. Zato je opšta preoporuka da se ne približavate previše ivici kopna, i da uvek budete blizu ograde.

Neponovljivi pogled na Atlantik i Novi svet

Kako je čuveni portugalski pesnik Luís de Camões napisao, Cabo da Roca mesto je gde se kopno završava a počinje more. Pogled ka Atlantiku kojem nema kraja priziva u sećanje i čuvene priče slavnih moreplovaca koji su upravo iz Portugala i svoje glavne baze u Lisabonu započeli otkrivanje Novog sveta.

Ovo će biti i sjajan momenat da se podsetimo jedne od nezaobilazne znamenitosti Lisabona, Spomenika otkrićima gde su na veoma dobar način prikazana portugalska osvajanja i otkrivanje sveta koja su promenila tok čitave svetske istorije.

Cabo da Roca i najstariji svetionik u Portugalu

Upečatljiv crveno beli svetionik dominira morskom obalom i rtom Cabo da Roca, pa predstavlja i jedan od glavnih obeležja ove regije. Svetionik je sagrađen 1772. godine i jedan je od najstarijih očuvanih svetionika duž portugalske obale. Sam svetionik visok je 165 metara, a svetlost koju daje pruža se i do 48 km u daljinu. Trenutno, brigu o svetioniku i asistiranje pri navigaciji vrši trojica čuvara. 

Rt Cabo da Roca možete posetiti u okviru naše Velike Portugalske ture! 

You don't have permission to register