Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Single Post

Sintra – najlepša pesma portugalskih kraljeva

Čežnja za duhom nekih prošlih vremena karakteristična je atmosfera koja asocira na Portugal i njegove prelepe gradove sačuvane u vremenu. Jedan od skrivenih dragulja Portugala i Evrope, nalazi se na samo 30-ak kilometara zapadno od Lisabona, magična, poetična i bajkovita Sintra.

Sintra je oduševljavala portugalske vladare ali i dva velika evropska književnika. Jedan od njih dvojice je Hans Kristijan Andersen, koji je upravo ovde pronalazio inspiraciju za svoje čudesne bajke. Drugi je Lord Bajron, najveći bard evropskog romantizma, čije je veliko putovanje počelo upravo u Portugalu.

Svoju bajkovitu stvarnost Sintra, verovatno, u mnogome duguje Mavarima koji su deo svoje čudesne arhitekture preneli i u ovaj mali gradić. Najslikovitiji deo Sintre svakako jeste njen stari deo Vila Velha koji predstavlja pravi mali lavirint uskih uličica omeđenih starim kamenim kućima preko čijih krovova i fasada od oslikanih pločica, padaju raskošne bungavilije praveći preko potreban hlad svojim posetiocima. Osim toga, Sintra je najpoznatija po svojoj okolini i fantastičnim dvorcima i vrtovima poput: Palacio da Pena, Palacio Nacional da Vila de Sintra, Palacio Quinda da Regaleira, Palacio Monserrate itd.

Čudesni krajolici bili su dovoljan razlog da se ovaj magični deo Portugala nađe na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, kao prvi centar evropske romantične arhitekture.

Palacio da Pena 

Palacio da Pena najčuvenija je znamenitost Sintre i najlepši je primer arhitekture portugalskog romantizma. Ovu palatu sagradio je kralj Don Fernando II koji je želeo da sagradi svoj dvorac iz snova. Spojem antičkog, renesansnog, orijentalnog i menuelinog stila u arhitekturi stvorena je palate da Pena. U okviru palate nalazi se i vrt na povrišini od gotovo 85 hektara koji predstavlja pravu botaničku baštu sa rastinjem iz svih krajeva sveta. Tako se u ovom vrtu skrivenom na rubu sveta nalaze pravi rariteti prirode.


Palacio Nacional da Vila de Sintra 

Omiljena letnja palata portugalskih kraljeva bila je upravo ova u Sintri. Od svih palata koje su portugalski kraljevi izgradili, Nacionalna palata u Sintri jedina je ostala gotovo netaktnuta, sačuvavši svoje izvorne obrise. Od rekonkviste – pobede hrišćana nad Mavarima koji su vladali i ovim delom Evrope, portugalski kraljevi su od 12. do sredine 16. veka radili na proširenju i adaptaciji ove palate ne bi li konačno u 16. veku dobila svoj konačni izgled koji je sačuvala do danas. Bogato ukrašene odaje u kojima se još uvek mogu videti originalni mavarski duborezi i gde se čuvaju neki od najlepših primeraka azuležosa samo su jedan deo priče o životu palate. Nacionalna palata u Sintri uvrštena je u UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine 1995. godine.

Palacio Quinta da Regaleira 

Romantična građevina satkana od snova i izmaštanih svetova, palata Quinta da Regaleira danas je jedna od najposećenijih i najzagonetnijih znamenitosti Sintre. Izgrađena u poslednjim danima monarhije, Palacio Quinta da Regaleira uvrštena je na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine. Ova čarobna palata izrađena je po nacrtima italijanskog arhitekte Luiđi Maninija i ideji multimilionera Monteira koji je želeo da palata sadrži sve simbole njegovih interesovanja: alhemije, masonerije, vitezova templara i rozenkrojcera. Unutar ove čudesne palate nalazi se i malo jezerce, vrt i podzemna zgrada – hram, ukopan 27 m u zemlju. Naime, ovaj ukopani hram  mnogi upoređuju sa bunarom za koji se veruje da predstavlja simbol uspinjanja u svetlost.

Sintru sa nama možete obići u okviru Velike Portuglaske ture!

Ostavite komentar:

You don't have permission to register