Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Single Post

Prirodne lepote Srbije: Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi zauzimaju posebno mesto na mapi svake zemlje. Osim što kriju neprocenjivo prirodno i kulturno-istorijsko blago, u najvećem broju slučajeva predstavljaju ,,pluća zemlje”, zelene oaze i podsetnik na činjenicu da je Priroda ipak najsavršeniji kreator na našoj planeti. Pogledajte priču o naših 5 veličanstvenih parkova prirode u Srbiji! 🙂

1 Nacionalni park Fruška gora 

Kao Nacionalni park, Fruška gora je od 1960. godine pod zaštitom države, što je čini najstarijim nacionalnim parkom u našoj zemlji. Prostire se na 26.672 ha, dok se 933 ha površine nalazi u Režimu zaštite prvog stepena, što predstavlja 3,7% od ukupne površine Nacionalnog parka.
Najviši vrh Fruške gore jeste Crveni čot, visine 539 m.

2 Nacionalni park Đerdap 

Nacionalni park Đerdap najveći je nacionalni park u Srbiji! Zauzima površinu od 637,99 km2. Osim izvanredne prirode u na teritoriji NP Đerdap nalaze se i mnogi značajni spomenici kulture koji su u jednom momentu promenili svetski tok istorije. Teritorija Đerdapa proglašena je nacionalnim parkom 1975. godine. Od jula 2020. godine, pordučje Đerdapa upisano je i na Unesco-vu listu Globalnih geoparkova, kao prvo prirodno dobro ove vrste na teritoriji Srbije.
Posetite arheološko nalazište Lepenski vir, Golubački grad i krstarite Đerdapom na nekoj od naših lepih tura:  Tajnoviti Đerdap – ključ za vremensku kapiju, Dve tvrđave na Dunavu i vila Obrenovića, Golubac, Viminacijum, Smederevo. Ili, odmarajte na Đerdapu! 🙂 

3 Nacionalni park Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji! Zauzima površinu od 12.106,03 ha. Kao prostorna celina jedinstvenih prirodnih vrednosti i retkosti, predela i autohtonih šumskih ekosistema, područje Kopaonika je 1981. godine stavljeno pod zaštitu države.
Provedite leto na Kopaoniku i uživajte u aktivnom odmoru u prirodi! 🙂 
Fotografija preuzeta sa sajta hotela Grand 4*.

4 Nacionalni park Tara

Tari, zahvaljujući netaknutoj lepoti prirode, često dodeljuju epitet smaragdne lepotice Srbije. I zaista jeste tako. Tara danas predstavlja gotovo suštu teritoriju prirode na kojoj se nalaze glacijalni relikti i floristički vrlo izuzetna područja sa oko 1.200 biljnih vrsta, od kojih je 84 balkanska i 6 istočnodinarskih endemita. Najpoznatija među njima je, živi fosil, čuvena Pančićeva omorika čija starost seže u nekoliko desetina miliona godina!
Za Nacionalni park, područje Tare, proglašen je 1981. godine, dok je 2015. godine površina uvećena i za područje Zaovina, pa je ukupna površina NP sada 24.991,82 ha. Područje Tare jedan je od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti Srbije i spada u najbogatija šumska područja Evrope!
Provedite leto na Tari i obiđite najlepše vidikovce Srbije!
Na fotografiji vidikovac Banjska stena. Fotografija preuzeta sa sajta Wikimedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/, autor: Cedomir Zarkovic / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

5 Nacionalni park Šar-planina

Gorski car i krov Srbije, sa 30 vrhova viših od 2.500 metara i 70 ledničkih jezera, Šar-planina prirodni je muzej glacijalnog reljefa, čuvar biološke raznovrsnosti Evrope. Šara je stanište za 1.800 biljnih vrsta, 247 balkanskih endemita, 18 stenoendemita (vrsta koje ne žive više nigde na Zemlji), 147 vrsta dnevnih leptira i 170 vrsta ptica! Osim toga, na teritoriji Šar-planine nalazi se i 45 crkava i manastira.
Za Nacionalni park Šar-planina proglašena je 1986. godine, i prostire se na površini od 22.805 ha. Čak 32,27% ukupne površine NP Šar-planina nalazi se u I stepenu zaštite.
Fotografija preuzeta sa sajta Zavoda za zaštitu prirode Srbije (http://www.zzps.rs/wp/np-tra/?script=lat)

Koji Nacionalni park je Vaš favorit? 🙂 Pišite nam u komentarima! 

Važna napomena: Literatura korišćena prilikom istraživanja: ,,Leksikoni Nacionalnih parkova Srbije (Fruška gora, Đerdap, Kopaonik, Tara, Šar-planina)”, urednik edicije: Vladimir Roganović, JP Službeni glasnik, Geografski institut ,,Jovan Cvijić” SANU, Beograd, 2015.
Fotografija korišćena za naslovnicu članka, preuzeta sa sajta Zavoda za zaštitu prirode Srbije (http://www.zzps.rs/wp/np-tra/?script=lat), autor fotografije: Vladimir Mijailović

Ostavite komentar:

You don't have permission to register