Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
j

Single Post

Žene na putu oko sveta

One su se usudile da slede svoje snove i otkrivaju svet na najhrabriji mogući način!

Zato sa vama danas delimo sećanje na žene-pionirke u otkrivanju sveta. One su započele, mi nastavljamo!

1 Nellie Bly – Put oko sveta za 80 dana  

Put oko sveta za 80 dana? Nellie (1864-1922) je to izvela za 72 dana 6 sati i 11 minuta i ovim činom postala prva osoba na svetu koja je svet obišla za ovo vreme.

Kako je Nellie počela da putuje?

Priča o Nellie-nim putovanjima, odvodi nas na početak njene karijere. Nellie je svoj prvi posao dobila tako što je uredniku lokalnih novina napisala protestno pismo, ističući negativne prikaze žena u novinama Pittsburgh Dispatch. Kada je urednik ovih dnevnih novina pročitao njeno kratko ali uverljivo pismo, ne samo što je isto objavio, već je Nellie ponudio i posao! I tako je Nellie započela svoju karijeru novinarke koja  je pomerala granice mogućeg.

Put oko sveta za 80 dana, ili ipak 72 dana?

Želja da piše o temama koje će jednako uticati kako na žene tako i na muškarce odvela je Nellie u Njujork gde se suočila sa mnogobrojnim poteškoćama u pronalaženju posla. Ipak, to je nije zaustavilo. Traženu priliku je još jednom dobila i to u časopisu  the New York World dobivši jedan gotovo nemoguć zadatak, koji je ispunila, postala jedan od najpoznatijih novinara u SAD, i postavila temelje istraživačkog novinarstva.

Svakako, jedno od obeležja Nelline karijere bila je odluka da poput junaka iz knjige Put oko sveta za 80 dana obiđe svet za ovo isto vreme! Pitate se da li je uspela? 🙂 Naravno da jeste. Osim toga što je krenula stopama svog omiljenog književnog junaka, Nellie je obišla svet za 72 dana i postigla svetski rekord koji je zadržala još par meseci.

Holivudski scenario: Dve žene na putu oko sveta za 80 dana, 1889. godine?

Nellie je na svoj put od 40.070 km krenula 14. novembra 1889. godine ponevši sa sobom tek par presvlaki, kaput i malu putnu torbu.

Saznavši da je krenula na ovo čudesno putovanje, konkurentski časopis,  Cosmopolitan (da, da, baš taj Kosmpolitan :)), odlučio je da izazove Nellie na trku oko sveta poslavši svoju reporterku, Elizabet Bisland (Elizabeth Bisland) da prestigne Nellie u ovoj trci. Ove dve žene krenule su na put oko sveta u istog tog 14. novembra 1889. godine. Iako je ovo putovanje izazvalo neverovatno interesovanje čitalačke publike, Nellie odbija da učestvuje u ovom nadmetanju, jer sve do Hong Konga nije bila ni svesna da učestvuje u ,,trci oko sveta”.

Itinerer

Nellie je iz Hobokena na svoj put krenula brodom Augusta Victoria, jednim od najbržih brodova onih vremena i jednim od prvih brodova koji su predstavili koncept plovećih hotela. Tokom svojih putovanja Nellie je posetila: Englesku, Francusku – gde se u Amjenu susrela sa Žil Vernom J, Italiju, Suecki kanal, Cejlon, Singapur, Malajsko poluostrvo, Maleziju, Honk Kong, Japan. U San Francisko stigla je 25. januara 1890 godine. O svojim putešestvijima Nille je napisala i knjigu 72 dana na putu oko sveta u kojoj je predstavila svoje putovanje do tančina.

Kako se završila priča o Nille?

Nillie se nakon povlačenja iz novinarstva posvetila humanitarnom radu i poslu u okviru porodične kompanije u okviru kojeg je patentirala niz pronalazaka koji se koriste i danas (inače, reč je o naftnoj kompaniji). Svoju karijeru završila je serijom članaka o položaju žena i njihovom pokretu u toku Prvog svetskog rata.

Godine 1998. Nillie je uvedena u National Womanʾs Hall of Fame

Više o ovoj temi pročitajte na: https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/nellie-bly

2 Jelena Dimitrijević – Na putu oko sveta 

Ova ilustracija preuzeta je iz knjige ,,Kakva ženska”, autorki Jelene Mitrović i Sonje Bajić, a priče o: ,,ženama koje su bile progresivne kada to             nije bilo moderno”, možete pronaći i na njihovom blogu: Kakva ženska 🙂

Priča o nesvakidašnjoj i hrabroj Jeleni

Jelena Dimitrijević (1862-1945) bila je pesnikinja, spisateljica, novinarka i humanitarka koja je obožavala jezike, knjige i putovanja.

Jelenina putovanja najpre su bila vezana za okolinu, Skoplje i Solun. Nakon Prvog svetskog rata i pogibije njenog muža, Jelena nastavlja da putuje svetom i obilazi Francusku, Španiju, Englesku i Ameriku, sve vreme beležeći svoje utiske sa putovanja. Osim toga, Jelena je bila strašno zainteresovana za položaj žena i ovo je bio jedan od njenih centralnih fokusa na svakom putovanju.

Osim toga, Jelena 1926. godine otpočinje svoja čuvena putovanja po Istoku. Obilazi: Egipat, Palestinu,  Siriju, Liban. Posećuje i Aleksandriju, Kairo, Memfis, Luksor, Dolinu Kraljeva; Svetu Zemlju, odlazi na Hristov grob, Jerusalim, Damask, Bejrut, Haifu, a već naredne godine obilazi i Bombaj, Indiju – gde se susreće sa Tagorom, a potom nastavlja sve do Japana, Cejlona i Kine.

Njen život obeležila je radoznalost i neutoljiva glad za znanjem, ali mnogobrojna poznanstva i prijateljstva uz čiju je pomoć uspela da stvori svoju jedinstvenu književnu sliku sveta onog doba.

Više o ovoj temi čitajte na: http://knjizenstvo.etf.bg.ac.rs/sr-lat/authors/jelena-dimitrijevic

Digitalizovano prvo izdanje knjige Sedam mora i tri okeana, možete pronaći na sajtu Digitalna Narodna biblioteka Srbije, klikom na ovaj link. 

3 Krystyna Chojnowska-Liskiewicz  – Prva dama od Okeana

 

Krystyna Chojnowska-Liskiewicz (rođena 1936. godine), prva je žena koja je samostalno oplovila svet! Njeno putovanje trajalo je 401 dan i u toku ovog putovanja prešla je 57.719 km.

Svoje putovanje otpočela je 28. februara 1976. godine sa Kanarskih ostrva, odakle je prešavši Atlantski okean stigla do Barbadosa. Potom je iz Karipskog mora i Panamskog kanala otplovila sve do Pacifika, Fidžija, Australije, Mauricijusa i Indijskog okeana. Pošto je prošla Rt Dobre nade, počela je svoj povratak ka Kanarskim ostrvima gde je stigla u aprilu 1978. godine. U Poljsku je stigla iste 1978. godine gde je dočekana kao nacionalni heroj, gde nosi epitet Prve dame od Okeana! 🙂

 

4 Anne Bancroft  – Nezaustavljiva.

Ann Bancroft (rođena 1955), prva je žena koja je uspešno izvela ekspedicije na Arktiku i Antarktiku.

Prva je žena koja je na Severni pol stigla saonicama koje su vukli psi, sa još pet članica družine.

Prva je žena koja je prešla Grenland skijajući.

Od 1992-1993. predvodila je prvu žensku skijašku ekspediciju na Južnom polu.

Ann i Norvežanka Lyv Arnesen prve su žene koje su Antarktik prešle na skijama. 🙂

Godine 2005. Ann je uvedena u National Womanʾs Hall of Fame.

Proglašena je jednim od najvećih istraživača polarnih oblasti u istoriji 2011. godine.

5 Snežana Radojičić – Na putu oko sveta biciklom

Snežana Radojičić (rođena 1967), naša je savremenica, spisateljica i putnica, o čijim doživljajima sa putovanja osim u njenim knjigama, možete čitati i na njenom blogu.

Snežana je svoje putovanje otpočela 2011. godine u Bratislavi odakle je preko Karpata i Balkana, stigla do Japana i Sibira i još dalje do Timor Lestea. Osim što njena putovanja možete podržati kupovinom njenih knjiga, možete to uraditi i kupovinom kilometara na njenom, ranije pomenutom, blogu.

Pored niza zanimljivih priča, Snežana sa svima nama deli i niz korisnih informacija i uvida koje umnogome inspirišu da se otisnemo iz svoje sigurne luke i živimo po meri svojih snova.

Ostavite komentar:

You don't have permission to register