Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Španija

Vise Informacija

Španija,

Muzej Prado u Madridu je najznačajnija ustanova te vrste u Španiji i jedna od najčuvenijih u svetu. Nesumnjivo, u njemu se nalazi najpotpunija i najbogatija zbirka španskog slikarstva na svetu od oko 3000 izloženih slika, gotovo trećina pripada španskoj školi, od kojih stotinak Goji, pedesetak Velaskezu, isto toliko Riberi, dvadeset El Greku, isto toliko Zubaranu i Murilu, ako se zadržimo samo na najčuvenijim imenima.

I flamansko i italijansko slikarstvo je dobro predstavljeno u Pradu, jer je istorija španskog kolekcionarstva, kao i istorija kolekcionarstva drugih evropskih zemalja u kojima su stvoreni najvažnijji muzieji, u tesnoj vezi sa promenljivim zbivanjima u Španiji i sa njenom političkom istorijom. Španija je imala sreću da bude najznačajnija evropska monarhija za vreme jednog od najsjajnijih razdoblja italijanske i flamanske umetnosti, to jest u XVI veku. Osim toga, upravo te dve zemlje su većinom bile pod direktnom španskom hegemonijom i vicekraljevi su mogli birati remek-dela tih slikarskih kultura da bi obogatili Španiju. Zato se u Pradu, iako je on prvenstveno nacionalna galerija, nalazi veoma mnogo slika iz drugih zemalja.

You don't have permission to register