Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Uslovi za putovanje u Grčku za sezonu 2021.

Ažurirano: 21.06.2021.

Obaveštenje o uslovima putovanja u Grčku za sezonu 2021

Prema najnovijoj odluci, koja je važeća od 21.06.2021. uslovi za ulazak turista u Republiku Grčku su sledeći:

 • Granični prelaz Evzoni otvoren je za ulaz turista svakodnvno u intervalu od 07.00 h – 23.00 h (po lokalnom vremenu). Za izlazak iz R.Grčke, granični prelaz Evzoni aktivan je 24 h dnevno.
 • Granični prelazi Promahonas i Ormenio rade 24 h dnevno, za ulaz i izlaz iz R. Grčke.

Imajte u vidu da su ovo trenutno važeći uslovi ulaska u R.Grčku, i da se očekuju neke olakšice po pitanju ulsova za ulazak turista o kojima ćemo vas blagovremeno obavestiti. Nova odluka očekuje se 24.05.2021.

Popunjavanje PLF formulara

Ulazak u R. Grčku moguć je isključivo uz prethodno popunjeni PLF formular, koji se popunjava u online formi na linku: http://travel.gov.gr. Popunjava se jedan obrazac za sve osobe koje putuju.

PLF formular može se popuniti najranije 7 dana pre planiranog datuma za ulazak u zemlju, a najkasnije dan pred polazak na put do 22.59 h. Svakako, savetujemo da popunjavanje PLF obrasca ne ostavljate za poslednji trenutak, i uradite najranije što je moguće. U slučaju da vam je potrebna bilo kakva asistencija prilikom popunjavanja obrasca, Vaš Bravo tim vam stoji na raspolaganju.
Detaljno uputstvo o tome kako popuniti PLF obrazac pronađite klikom ovde.

Primer:

Datum planiranog putovanja je 10.07.2021.
Najranije, PLF obrazac možete popuniti počev od 03.07.2021.
Najkasnije, PLD obrazac možete popuniti 09.07.2021. do 22.59 h.

Ostala dokumentacija potrebna za ulazak u Republiku Grčku

Pored popunjenog obrasca, prilikom ulaska u R. Grčku potrebno je priložiti i dokaz o vakcinaciji ili negativni PCR test, negativni antigenski test ne stariji od 48h, ili potvrdu o preležanom virusu. Evo ostalih detalja u vezi neophodnih dokumenata koje treba priložiti.

 • Potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom. Potvrda o vakcinaciji podrazumeva da je putnik/ca primio/la obe doze vakcine. Do 01.06.2021, potrebno je priložiti dvojezičnu potvrdu (srpsko-engleski) koju dobijate prilikom vakcinacije. Počev od 01.06.2021. najavljeno je korišćenje takozvanog Green pass-a – Digitalnog zelenog sertifikata.

Važno! Imajte u vidu da je drugu dozu vakcine obavezno primiti najkasnije do 14 dana pre planiranog ulaska u R. Grčku.

 • Negatvan PCR test ne stariji od 72 sata od momenta uzorkovanja.
 • Negativan antigenski (rapid) laboratorijski test, ne stariji od 48h,
 • Testiranje je neophodno obaviti u nekoj od ovlašćenih laboratorija i isto možete zakazati na sajtu http://euprava.gov.rs.
 • Potvrda o preležanom virusu Covid19 u prethodnih 2 do 9 meseci, odnosno:
  • Pozitivni serološki test izdat od strane ovlašćene laboratorije, ili
  • Nekadašnji pozitivni PCR/test kojim je ustanovljen virus, ili
  • Potvrda od lekara
 • Potvrda o preležanom virusu Covid19 dobija se putem Digitalnog zelenog sertifikata, preko eUprave. Link ka sajtu: https://euprava.gov.rs/usluge/6554

Koji su uslovi za ulazak dece u R. Grčku?

Sva deca mlađa od 12 godina, uz važeći pasoš i popunjeni PLF obrazac mogu bez ikakvih drugih uslova ući u R. Grčku.

Za svu decu stariju od 12 godina, obvezno je priložiti negativan PCR ili negativan antigenski (rapid) laboratorijski test, ne stariji od 48h.

Akuelni propisi i mere na teritoriji R. Grčke

 • Nošenje maske nije obavezno prilikom boravka na plaži ili u okviru ugostiteljskih objekata.
 • Nošenje zaštitnih maski na otvorenom, i u zatvorenim prostorima – prodavnice, šoping centri, i sl. ostaje na snazi.
 • Dozvoljeno je slobodno kretanje između svih administrativnih oblasti bez ikakvih ograničenja.
 • Kretanje nije dozvoljeno u intervalu od 00.30 do 05.00 po lokalnom vremenu.
 • Aktuelna je preporuka čestog pranja ruku, korišćenja alkohola i drugih dezinfekcionih sredstava. Higijenski protokoli vezani za održavanje smeštajnih kapaciteta ostaju isti kao i prošle godine – dezinfekcija soba, često provetravanje, i sl.
 • U cilju osiguranja bezbednosti, svi radnici u turizmu, ugostiteljstvu i ostalim povezanim granama u obavezi su da dvaputa nedeljno rade self test
 • Svi putnici u obavezi su da se prdržavaju propisanih mera za suzbijanje virusa Covid19 na teritoriji R. Grčke, prema aktuelnim propisima.

Druge važne informacije i detalji u vezi ulaska u R. Grčku

 • Iako državljanima Bosne i Hecegovine i Crne Gore ulazak u R. Grčku još uvek nije odobren, u slučaju da su u braku sa državljaninom/kom Srbije i putuju zajedno, uz izvod iz matične knjige venčanih mogu ući u Grčku.
 • Najavljeno je nasumično testiranje na graničnim prelazima prilikom ulaska u R.Grčku. U slučaju da je neko od putnika pozitivan, biće im omogućen povratak u R. Srbiju.
You don't have permission to register