a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Borovec 2020

Vise Informacija

Borovec je jedan od prvih planinskih rezorta ove vrste u Bugarskoj i čitavom Balkanu. Kao odmaralište poznat je još od 1896. godine, kada je knez Ferdinand, ondašnji bugarski vladar, na ovoj planini izgradio svoju letnju rezidenciju i nekoliko lovišta. Njegov primer ispratili sčlanovi drugih aristokratskih porodice bugarske elite koji od onda grade svoje letnje vikendice na Borovecu.

Borovec je do sredine 20. veka bio poznat kao Čamkarija, 1942. Ima odmarališta je izmenjeno prevođenjem turske reči ,,čamkarija“ što znači borova šuma.

Šezdesetih i sedamdesetih goidna 20.veka odmaralište se piri i postaje najveći sportski centar Balkana – podignuti su novi ski-liftovi, proširene su ski-staze i izgrađen je neverovatan broj hotela u stilu francuskih odmarališta u Savoji. Borovec u ovom periodu  učvršćuje sovju poziciju savršene destinacije za zimske sportove u Bugarskoj. Tako je prva skijaška trka na Borovecu održana 1930.godine a 1974. Borovec se prvi put našao u renomiranom kalendaru Internacionalne Ski Federacija (FIS). Do danas, na Borovecu su održana dva Svtska i dvanaest Evropskih kupova. Poslednja trka Evropskog kupa održana je 2016. godine.  Danas je Borovec moderno odmaralište koje radi tokom čitave godine, sa odličnom povezanošću ski—staza i liftova, prijatnih hotela, restorana i mnoštvom drugih zabavnih sadržaja omeđenih prirodnim lepotama koje već na prvi pogled, oduzimaju dah!

Od kulturno-istorijskih obeležja Boroveca izdvajamo letnju rezidenciju kraljevske porodice ,,Carska Bistrica“ koja je izgrađena u periodu od 1898-1906. Ova rezidencija bila je jedna od omiljenih destinacija cara Ferdinanda i njegovog sina Borisa III. Stil gradnje bio je inspirisan tradicionalnim primerima bugarske renesanse u arhitekturi kojim su pridodati i neki evropski elementi. Danas ova građevina pripada kraljevskoj porodici u kojoj provode veliki deo godine.

Planina Rila

Rila je najviša planina Bugarske i Balkanskog poluostrva. Nalazi se u jugo-zapadnom delu Bugarske, kao deo Rilsko-Rodopskog masiva sa svojim najvišim vrhom – Musalom (2.925m). Planina Rila, šesta je po visini u Evropi.

Ime planine Rile najverovatnije potiče od tračanske reči koja je značila ,,planina voda“, jer se na Rili nalazi oko 200 jezera glečerkog porekla kao i mnoštvo izvora mineralne vode. Sa svojihz Sedam Rilskih jeera planina Rila poznata je kao najslikovitiji pejzaž Bugarske. Rila je primarni izvor vode za neke od najvećih reka u Bugarskoj: Iskar, Maricu, Mestu, a više od trećine ukupne površine planine pripada Nacionalnom parku Rila.

Rila očarava ne samo svojim prirodnim već i kulturno-istorijskim naslđem. Rilski manastiri, osnovani u 10. veku, jedan su od simbola Bugarskog kulturnog i nacionalnog identiteta, a ovaj manastirski kompleks nalazi se i na Uneskovoj listi.

Osim toga na planini se nalazi još par bitnih spomenika kulture kao što su Šišmanovo kale – antički i srednjevekovni grad koji se nalazui na samo 3 km od današnjeg grada Samokova. Po legendi, ovde se odigrala poslednja i ključna bitka između Bugarske vojske koju je predvodio bugarski kralj Ivan Šišman protiv Otomanskog carstva. Zatim, Grad malog Cara – arheološki, kulturni i istorijski kompleks u selu Belčin na samo 15-ak minuta vožnje od Boroveca. Grad malog Cara sagrađen je na brdu Svetog Spasa i svedoči antičkoj istoriji ovog kraj. U blizini Boroveca je i Samokov i  Beliova crkva koja je najstarija hrišćanska crkva u Samokovu. Podignuta je na temeljima ostataka antičke bazilike iz IV veka, i nosi ime po svom osnivaču Beliou koji ju je podigao 1389. godine i u kojoj se nalaze mošti Svetog Simeona Samokovskog.

You don't have permission to register