Sarajevo


 


SARAJEVO 

Višegrad, Mostar, Trebinje

Organizator: Bravotours Leskovac,

Licenca: OTP 223/2010

 

1. DAN (28.04.2018. SUBOTA): LESKOVAC – NIŠ – VIŠEGRAD – SARAJEVO

Polazak iz Leskovca sa parkinga železničke stanice u 00:30h, iz Niša oko 01:15h sa parkinga ispred hipermarketa Tempo. Nastavak putovanja preko Kraljeva, Čačka i Užica ka Višegradu uz mogućnost prihvata putnika sa usputnih stanica. Dolazak u najpoznatiji grad Andrićevih romana, Višegrad u jutarnjim časovima i obilazak grada u pratnji lokalnog vodiča: na Drini ćuprijaMost Mehmed paše Sokolovića, Andrićev spomenik, zgradu Lotikinog hotela, opisanog u romanu Na Drini ćuprija, spomen učionica Ive Andrića, odlazak do kuće Ive Andrića (samo spolja). Nakon toga šetnju ovim romanesknim gradom nastavljamo i odlazimo do novoizgrađenog Kusturičinog Andrićgrada, posvećenog našem slavnom nobelovcu. Čitav kompleks Andrićgrada osmišljen je kao svojevrsni hram kulture i obrazovanja. Nakon kraće pauze nastavak putovanja. Dolazak u Sarajevo u popodnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2.DAN (29.04.2018. NEDELJA): SARAJEVO

Doručak. Nakon doručka sledi obilazak starog dela Sarajeva u pratnji lokalnog vodiča: šetnja Baščaršijom, istorijskim jezgrom današnjeg Sarajeva, izgrađenom u 15 veku. Nekada, Baščaršija predstavljala je privredni centar grada, danas predstavlja jednu od jedinstvenih tržnica unikatnih rukotvorina. Onda je u Baščaršiji postojalo 80 različitih vrsta zanata, organizovanih u jaka majstorska udruženja. Sve uličice u čaršiji bile su nazivane po ovim zanatima, tako su u svakoj ulici dućani bili raspoređeni po srodnim zanatima (npr. ulice Kovača, Kazandžiluk, Sarača). Baščaršija je u to doba imala otprilike 12.000 trgovačkih i zanatskih dućana. U ovom periodu izgrađen je čitav niz trgovačkih objekata, poput bezistana, hanova, i karavan – saraja. Svojim orijentalnim duhom, netipičnim za prostore Evrope, Baščaršija predstavlja jedinstvenu tačku spajanja raznolikih kultura, prenoseći nam duh čitavog grada. Baščaršija predstavlja posebnu celinu unutar grada, omeđenu stvaralačkim duhom umešnih majstora koji još uvek koriste stare tehnike izrade svojih umetnina, bez upllitanja savremenih tehničkih dostignuća. Kažu da je poseban gušt popiti kafu na Baščaršiji iz malih filigranskih fildžana, uživajući u pogledu na vreme koje u ovoj zelenoj orijentalnoj oazi Evrope drugačije teče. Potom, odlazimo i do Sahat kule i bezistana koji je u vreme Otomanskog carstva služio kao glavna trgovačka tačka u gradu. Gazi Husref – Begov Bezistan očuvao je ne samo primere ostataka stare Otomanske arhitekture već i svoju namenu, pa na ovom mestu i danas možete napraviti dobru trgovinu. Gazi Husref-beg bio je jedan od najznačajnih pokretača života otomanskog Sarajeva. Pored Bezistana, osnovao je i medresu, biblioteku, hamam, Morića han, sahat-kulu, Gazi Husref-begovu džamiju. Nezaobilazan deo Baščaršije, svakako je i česma Sebilj, dobro znano mesto okupljanja starih Sarajlija. Nakon obilaska starog dela grada, odlazimo do Latinske ćuprije, mosta na reci Miljacki koji je svoje ime dobila po katoličkim Sarajlijama i koja je u novoj istoriji poznata kao mesto u čijoj se je neposrednoj blizini odigrao čuveni Sarajevski atentat. Šetnju nastavljamo do srpske Saborne crkve posvećene Rođenju Presvete Bogorodice, izgrađene u 19. veku. Fakultativno – Upoznavanje Sarajeva nastavljamo obilaskom Vrela Bosne, izvoru reke Bosne u podnožju planina Igman i Bjelašnica. Vrelo Bosne proglašeno je 2006. godine Spomenikom prirode – II kategorija po Međunarodnoj klasifikaciji unije za zaštitu prirode (IUCN), i prostire se na površini od 629 hektara. Bogatstvo prirodnih lepota Vrela Bosne ogleda se u resursima pitke vode, termalnih voda, šuma, ali je svakako najlepše samo izvorište reke Bosne koja izvire na visini od 492 metara. Nakon obilaska Vrela Bosne slobodno vreme u centru grada. Okupljanje grupe u dogovoreno vreme i povratak u hotel. Noćenje.

 3. DAN (30.04.2018. PONEDELJAK): SARAJEVO – MOSTAR – TREBINJE – 245 km.

 Doručak. FAKULTATIVNO – odlazak na celodnevni izlet do Mostara i Trebinja. Okupljanje grupe i polazak ka Trebinju, najjužnijem gradu Bosne i Hercegovine u 08:00h izjutra. Ušuškan podno planine Leotar, svojom mediteranskom arhitekturom, grad na obali reke Trebišnjice, rodni grad Jovana Dučića, Trebinje je jedna od nezaobilaznih tačaka u obilasku Bosne. Posetu Trebinju započećemo sa vidikovca Crkvine, sa kojeg se pruža najlepša panorama na ceo grad. Prizor sa ovog mesta, u jednom pogledu na grad prikazaće vam sve njegove lepote: gorostasni Leotar, Arslanagića most sa sedam lukova, koji je 1574. godine sagradio Mehmed-paša Sokolović, kao sponu između centralne Bosne i Herceg Novog, preko kojeg se odvijala sva trgovina. Potom odlazimo do manastira Hercegovačka Gračanica, čija crkva predstavlja vernu kopiju Milutinove Gračanice i predstavlja izvršenje testamenta čuvenog pesnika Jovana Dučića, čiji se posmrtni ostaci danas nalaze u ovoj crkvi.  Nastavak puta do jezgra starog Trebinja i nastavak priče o poetičnoj priči ovog grada, dolazak na Trg Pesnika na kojem se nalazi spomenik Jovanu Dučiću i spomenik vladiki Petru II Petroviću Njegošu, Dučićevom idolu. Osim što je rodni grad proslavio svojim stihovima, Dučić je veliku pažnju posvetio i oblikovanju prostora svog grada. Obožavao je prirodu i sa svojih emisarskih poduhvata često je u Trebinje donosio sadnice mnogih nepoznatih biljaka, pa Trebinjski park nosi njegovo ime. Potom odlazimo do starog grada Kastela, čiju će nam nekadašnju armosferu dočarati kaldrma, kapije od kamena i drvene ograde. Na zidinama starog grada najpre ćemo videti figuru kraljice Jelene Anžujske, koju je gradu darivao niko drugi do Dučić, jer je Trebinje zahvaljujući svojoj izvanredno blagoj klimi bio jedan od Jeleninih omiljenih gradova u čijoj je neposrednoj blizini sagradila i svoj dvor. U okviru starog grada, videćemo i, sada poznatu, Anđelkinu kapiju, i kuću u kojoj je živela glavna junakinja serije i knjige Ranjeni orao. Najveće zdanje među zidinama starog grada, svakako pripada Muzeju Hercegovine. Potom odlazimo do mosta Arslanagića spomenika izuzetne kulturno-istorijske vrednosti, i šetnju nastavljamo do čuvenog Trga Platana i centra novog Trebinja. Slobodno vreme za kafu ili čašicu razgovora uz hercegovačko vino… Okupljanje grupe u dogovoreno vreme i nastavak puta ka Mostaru.

Dolazak u Mostar. Ovoga puta naše putovanje nastavljamo pričom o romantičnom Aleksi Šantiću, prizivajući njegove stihove posvećene jednoj Emini… Dolazimo u samo srce grada osnovanog u 15. veku. Mostar i dalje odiše atmosferom malog turskog gradića. Razgledanje Mostara otpočinjemo  posetom Kujundžiluku, tipičnim primerom orijentalnih bazara i najstarijim delom grada Mostara, koji svoj izgled nije menjao od 16. veka. Kujundžiluk predstavlja i jednu od žila kucavica Mostara, glavnu tačku okupljanja stanovnka Mostara. Šetnju Mostarom natavljamo do čuvenog Starog mosta, izvanrednom arhitektonskom dostignuću jednog od najpoznatijih otomanskih neimara, Sinan-paše, i po čijem je mostu grad postao tako čuven. Stari most pod zaštitom je Unesco-a, i kao i nekada u prošlosti i danas dominira pejzažom divnog grada na reci Neretvi. Potom šetnju nastavljamo do takozvane Krive ćuprije, malog i najstarijeg jednolučnog kamenog mosta u Mostaru, izgrađenog 1558. godine, koji predstavlja minijaturnu verziju Mosta na Neretvi. Osnivanje grada Mostara vezano je i za priču o gradnji utvrda i kula. Kula Herceguša jeste jedna od najstarijih svedoka osnivanja starog Mostara, vršeći svoju prvobitnu namenu, nekada služeći odbrani grada, danas braneći priču od zaborava. Videćemo takođe i kulu Kelebiju, ali i Sahat kulu  grada Mostara, visoku 16m, čiji je sat i danas u funkciji služeći kao orijentir vremena. Slobodno vreme za uživanje u šetnji pored Neretve i pogledu na most… Okupljanje grupe u dogovoreno vreme  i polazak ka Sarajevu. Dolazak u hotel. Noćenje.

4. DAN (01.05.2018. UTORAK): SARAJEVO – NIŠ – LESKOVAC

Doručak. Napuštanje hotela i slobodno prepodne za individualne aktivnosti. Oko podneva polazak ka Srbiji. Vožnja kroz Bosnu i Srbiju sa usputnim pauzama radi odmora grupe. Dolazak u Niš – Leskovac u kasnijim večernjim satima.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI IZNOSI: 99

 

CENA ARANŽMANA  OBUHVATA:                                                                            

 • 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4*
 • Prevoz autobusom na datoj relaciji /TV, VIDEO, DVD, MP3, KLIMA)
 • Sve drumarine i takse za prevoz
 • Razgledanje Sarajeva uz pratnju lokalnog vodiča
 • Troškove organizacije putovanja i pratioca grupe

 CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje:
  Za odrasle od 19 -70 god – 602 din
 • Za odrasle preko 70 god – 1.201 din
 • Za decu do 18 god – 401 din
 • Fakultativni izlet do Mostara i Trebinja – 25 eur
 • Fakultativni odlazak do Vrela Bosne -5 eur
 • Individualne troškove

 

Klikom na ikonicu možete preuzeti program putovanja u pdf formatu.