Budva


 

U podnožju planine Lovćen, pruža se Budvanska rivijera sa svojih 25 km dugačkih plaža, zauzimajući središnji deo Crnogorskog primorja. Zbog mnoštva uvala, peščanih žalova, rtova, ostrvaca i živopisnih naselja uz samu obalu, nazvana je ,,Rivijerom peščanih plaža”.

Ono što Budvansku rivijeru čini prepoznatljivom u odnosu na ostale turističke destinacije, jesu prelepe peščane i šljunkovite plaže, koje se pružaju u dužini od 38 kliometara. Tu je i veliki broj malih uvala, zatona, sa po kojim ostrvcem i velikim ostrvom Sveti Nikola. Čak 16 budvanskih plaža, imaju najviše mesto po kvalitetu vode i peska, a najpoznatije su Jaz (duga 1.200 metara), Mogren I i II (350 metara), Slovenska plaža (1.600 m), Bečići (1.950 m), Sveti Stefan (1.170 m), Petrovac (600 m), Buljarica (2.000 metara), kao i plaže Kamenovo, Pržno, Miločer, Drobni pijesak, Lučice, sve duge između 200 i 300 metara. Plaže Budvanske rivijere dnevno tokom leta imaju i preko 100.000 kupača.

Sedište rivijere je Budva, jedno od najstarijih naselja na Jadranu, a koja je danas u vreme letnje sezone najpoznatija po dobrom provodu. Budvi posebnu draž daje jezgro Starog grada, koji se pominje u pisanim izvorima još u V v.p.n.e. a koji je danas osavremenjen i otvoren za posetioce. Budva je danas grad teatar, tursitički centar, festivalski grad, mondensko letovalište i prestižna tačka na turističkoj karti Evrope.
Kulturna dešavanja tokom letnje sezone Budvu čine jednim od glavnih kulturnih centara u zemlji. Grad teatar jedna je od manifestacija po kojoj je Budva prepoznatljiva na prostorima bivše Jugoslavije i u Evrope, a osnovan je sa ciljem obogaćivanja turističke ponude.

Budvanska rivijera ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, ali kišovitim zimama i dugim suvim letima. Prosečna temperatura u januaru iznosi oko 8ºC, dok u julu iznosi oko 28,3ºC. Budva ima 2300 sunčanih sati godišnje, što je stavlja u sam vrh turističkih metropola na Mediteranu.


Vile/hoteli u ponudi:


budva, budva aranzmani, budva hoteli aranzmani, budva hotel mogrenHotel Slovenska plaža 3+

Opširnije …

Hotel Slovenska plaža 4*

Opširnije …

 

 


budva, budva aranzmani, budva hoteli aranzmani, budva hotel mogrenHotel Mogren 3*

Opširnije …