Sveti Vlas


Sveti Vlas jedno od najlepših letovališta na Crnom moru, koje se veoma brzo razvija. Nalazi se na 10km severno od Nesebra, i 2km od Sunčevog Brega.

Naselje su u II veku osnovali Tračani i nazivali ga Larisa, a krajem XIV veka dobija naziv Sveti Vlas – zaštitnik trgovaca, stočara i iscelitelja. Jedan od 5 manastira koji su postojali na ovom području je nosio naziv Sveti Vlas. Svi manastiri su uništeni tokom XVIII veka, ali ostaci se još uvek mogu videti.

Do 1920. godine većinu stanovništva su činili pretežno Grci, da bi nakon razmene stanovništva između Grčke i Bugarske najveći deo Grka emigrirao u Grčku, pa je u Svetom Vlasu ostalo manje od 10 grčkih porodica. U isto vreme, veliki broj bugarskih porodica iz Grčke naselilo je Sveti Vlas.

Mesto je postalo letnje odmaralište 1963. godine, a proglašeno je gradom 02. februara 2006. godine. Godine 2007. je u Svetom Vlasu izgrađeno najveće pristanište za jahte na Bugarskoj obali, Marina Dinevi, kapaciteta 300 jahti. Plaža u Svetom Vlasu je okrenuta ka jugu, I sastoji se od finog zlatnog peska. Jedinstvena kombinacija planinskog i primorskog vazduha, kao i predivne prirode, još jedan je od razloga zbog čega je Sveti Vlas omiljeno mesto za odmor mnogih stranih i domaćih turista. Sveti Vlas, Sunčev Breg i Nesebar su odlično povezani autobuskim linijama, koje u toku sezone saobraćaju na svakih 15 minuta. 

Poslednjih godina broj stranih turista je značajno porastao, naročito iz Rusije, Velike Britanije, Poljske, Rumunije i zemalja Skandinavije. Poslednjih desetak godina se dosta gradilo i radilo na uređenju Svetog Vlasa, ali je ipak  sačuvao mir i opuštenost pa je zaista idealan za odmor.  Zbog toga su porodice sa decom najzastupljeniji gosti ovog šarmantnog mesta.

Hoteli u ponudi:


Hotel Iris 3* 

Mesto i položaj: Sveti Vlas, na svega 10m od plaže i 400m od centra.

Opširnije …


Hotel Berlin Beach 3* 

Mesto i položaj: Sveti Vlas, na svega 20m od plaže. 

Opširnije …