Nesebar


nesebar1Nesebar je drevni grad na crnomorskoj obali Bugarske, grad bogate istorije koja se menjala kroz vekove. Zbog velikog broja kulturno-istorijskih spomenika, kulturnih manifestacija i atraktivne arhitekture proglašen je za grad-muzej 1956. godine i stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Predivna priroda i izuzetna raznolikost čine Nesebar savremenim turističkim centrom na bugarskoj obali Crnog mora.

Po poslednjem popisu grad ima preko 15.000 stanovnika. Na 37km jugoistočno od grada nalazi se Burgas, a na 429km je glavni grad Bugarske, Sofija. Prvo naselje je bilo ribarsko u vreme trakijske vladavine i nazivalo se Menabrija. Preseljenjem iz Vizantije u VI veku p.n.e. postaje grčka kolonija, jedinstvena dorska kolonija na celom Crnom moru. Grci mu daju ime Mesambrija. U vreme Rimljana, II vek p.n.e., grad-država je bila dobro zaštićena od mora i suše, a izgrađeni su vodovod, kanalizacija, amfiteatar, rimska kupatila, jednom rečju grad doživljava procvat. U I veku p.n.e. južnije od grada počinje da se gradi nova Mesambrija, današnje Pomorie. Oformljen je kao trgovački centar u koji je donošena roba sa obala Egejskog i Sredozemnog mora. Već u V veku p.n.e. imali su sopstveni novac. Takođe, bili su i deo Otomanske imperije, a 812. godine Nesebar je prvi put priključen Bugarskoj. Od tada je mnogo puta menjao vladare i prelazio iz ruke u ruku Vizantije i Bugarske.

Stari deo grada nalazi se na poluostrvu, dugom 850m i širokom 350m, povezanim obalom (novi Nesebar) zemljouzom (prevlakom) tako da se s jedne strane oslanja na plažu Sunčevog brega, a s druge na tzv. “Južnu plažu” dugu nekoliko kilometara. Ulice popločane kamenom kao i očuvane stare crkve iz raznih vekova vraćaju Vas u stara vremena i vreme koje je dokaz osvajanja različitih civilizacija. Jezgro, starog grada čine drevne građevine u balkanskom stilu.

 

Hoteli/Vile u ponudi:


aranzmani za bugarsku nesebar privatni smestaj povoljno

Guest House Atavel 3*

Mesto i položaj: Nesebar – novi deo grada, na oko 300 metara od plaže Sunčev breg i oko 400 metara od južne plaže. Potpuno renoviran za sezonu 2012.god.

Opširnije…

 


 Hotel The MillHotel The Mill 3*

Mesto i Položaj: hotel se nalazi u centralnom delu novog dela Nesebra, u drugom redu na oko 250 m od plaže i oko 1 km od istorijskog dela grada.

Opširnije …


Hotel Aphrodite Beach 3*

Mesto i položaj: Hotel Aphrodite Beach 3* se nalazi u Nesebru, na samo od 20 m od južne plaže. 

Opširnije …


marieta1

Hotel Marieta Palace 4*

Mesto i položaj: Nesebar, u novom delu grada, na 500 m od plaže.

Opširnije…