Bugarska leto 2019.


Bugarska leto 2019.


Sveti Vlas – Bugarska leto 2019.

Sveti Vlas je jedno od najlepših letovališta na Crnom moru, koje se veoma brzo razvija. Nalazi se na 10km severno od Nesebra, i 2km od Sunčevog Brega.

Naselje su u II veku osnovali Tračani i nazivali ga Larisa, a krajem XIV veka dobija naziv Sveti Vlas – zaštitnik trgovaca, stočara i iscelitelja.  Jedan od 5 manastira koji su postojali na ovom području je nosio naziv Sveti Vlas. Svi manastiri su uništeni tokom XVIII veka, ali ostaci se još uvek mogu videti.

Do 1920. godine većinu stanovništva su činili pretežno Grci, da bi nakon razmene stanovništva između Grčke i Bugarske najveći deo Grka emigrirao u Grčku, pa je u Svetom Vlasu ostalo manje od 10 grčkih porodica. U isto vreme, veliki broj bugarskih porodica iz Grčke naselilo je Sveti Vlas.

Mesto je postalo letnje odmaralište 1963. godine, a proglašeno je gradom 02. februara 2006. godine. Godine 2007. je u Svetom Vlasu izgrađeno najveće pristanište za jahte na Bugarskoj obali, Marina Dinevi, kapaciteta 300 jahti. Plaža u Svetom Vlasu je okrenuta ka jugu, I sastoji se od finog zlatnog peska. Jedinstvena kombinacija planinskog i primorskog vazduha, kao i predivne prirode, još jedan je od razloga zbog čega je Sveti Vlas omiljeno mesto za odmor mnogih stranih i domaćih turista. Sveti Vlas, Sunčev Breg i Nesebar su odlično povezani autobuskim linijama, koje u toku sezone saobraćaju na svakih 15 minuta. 

Poslednjih godina broj stranih turista je značajno porastao, naročito iz Rusije, Velike Britanije, Poljske, Rumunije i zemalja Skandinavije. Poslednjih desetak godina se dosta gradilo i radilo na uređenju Svetog Vlasa, ali je ipak  sačuvao mir i opuštenost pa je zaista idealan za odmor.  Zbog toga su porodice sa decom najzastupljeniji gosti ovog šarmantnog mesta.

Opširnije …


bugarska leto sunčev bregSunčev breg – Bugarska leto 2019.

Sunčev breg je jedan od najpoznatijih Evropskih letovališta i najveći kompleks na Crnom moru u Bugarskoj. Sportovi na vodi, noćni život, blizina istorijskog grada Nesebra i dva velika Aqua Parka, samo su neki od razloga zašto treba posetiti Sunčev breg. U brojnim restoranima, barovima sa živom muzikom, klubovima, diskotekama, sportskim terenima i SPA centrima gostima se nudi kvalitetna razonoda i rekreacija. Sunčev breg je naročito popularan kod omladine, ali preporučuje se i porodicama zbog svojih luksuznih hotela i izvanrednih kompleksa sa potpuno novim apartmanima po veoma pristupačnim cenama. Ono što posebno treba istaći je da su vanpansionske usluge niže nago na drugim destinacijama.

Letovalište se nalazi na 40km severno od Burgasa, 100km od Varne na 434km od glavnog grada Bugarske, Sofije. Nalazi se na istoj geografskoj širini kao i južna francuska obala, a ime je dobio po sunčanim danima kojih u ovom delu države ima 110 u toku godine kao i pomenuta obala. Prve objekte počeli su da grade 1958. godine Česi, kad je izgrađen i prvi hotel. Danas Sunčev breg zauzima čitav prostor između Sv. Vlasa na severu i Nesebra na jugu gde se nalazi preko 300 hotela u koje se u toku čitave godine smesti preko milion turista iz svih krajeva sveta. Ima plažu dugu oko 15km i široku oko 40m sa zlatno žutim peskom, slikovitim peščanim sprudovima, toplim i mirnim morem od maja do oktobra.

Opširnije …

 


bugarska leto nesebarNesebar – Bugarska leto 2019.

Nesebar je drevni grad na crnomorskoj obali Bugarske, grad bogate istorije koja se menjala kroz vekove. Zbog velikog broja kulturno-istorijskih spomenika, kulturnih manifestacija i atraktivne arhitekture proglašen je za grad-muzej 1956. godine i stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Predivna priroda i izuzetna raznolikost čine Nesebar savremenim turističkim centrom na bugarskoj obali Crnog mora.

Po poslednjem popisu grad ima preko 15.000 stanovnika. Na 37km jugoistočno od grada nalazi se Burgas, a na 429km je glavni grad Bugarske, Sofija. Prvo naselje je bilo ribarsko u vreme trakijske vladavine i nazivalo se Menabrija. Preseljenjem iz Vizantije u VI veku p.n.e. postaje grčka kolonija, jedinstvena dorska kolonija na celom Crnom moru. Grci mu daju ime Mesambrija. U vreme Rimljana, II vek p.n.e., grad-država je bila dobro zaštićena od mora i suše, a izgrađeni su vodovod, kanalizacija, amfiteatar, rimska kupatila, jednom rečju grad doživljava procvat. U I veku p.n.e. južnije od grada počinje da se gradi nova Mesambrija, današnje Pomorie. Oformljen je kao trgovački centar u koji je donošena roba sa obala Egejskog i Sredozemnog mora. Već u V veku p.n.e. imali su sopstveni novac. Takođe, bili su i deo Otomanske imperije, a 812. godine Nesebar je prvi put priključen Bugarskoj. Od tada je mnogo puta menjao vladare i prelazio iz ruke u ruku Vizantije i Bugarske.

Stari deo grada nalazi se na poluostrvu, dugom 850m i širokom 350m, povezanim obalom (novi Nesebar) zemljouzom (prevlakom) tako da se s jedne strane oslanja na plažu Sunčevog brega, a s druge na tzv. “Južnu plažu” dugu nekoliko kilometara. Ulice popločane kamenom kao i očuvane stare crkve iz raznih vekova vraćaju Vas u stara vremena i vreme koje je dokaz osvajanja različitih civilizacija. Jezgro, starog grada čine drevne građevine u balkanskom stilu.

Opširnije …

 


bugarska leto hoteli online slikaBugarska hoteli leto 2019.

Online pretraga hotela, raspoloživosti i cena duž cele Bugarske obale.

Mesta u ponudi: Rusalka, Kavarna i Balčik, Albena, Kranevo, Zlatni Pjasci, Riviera, Sv, Konstantin i Elena, Obzor i Byala, Elenite, Sv. Vlas, Sunčev Breg, Nesebar, Ravda, Pomorie, Sozopol, Đuni, Primorsko i Kiten, Lozenec i Carevo. 

Opširnije …